ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец

18 август 2015 16:49, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец

На 18 август светата Православна църква чества славното Успение на преподобния небесен покровител и велик светец на българската земя свети Йоан Рилски Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейската света Литургия в храма, посветен на Рилския Чудотворец в Асеновград.

С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, храмовото духовенство и свещеници от околията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм”.

На богослужението присъстваха христолюбиви миряни, които отправиха благодарности и молитви към онзи, който повече от десет века закриля Отечеството ни и българския народ.

По време на причастния канон свещеноиконом Тодор Хаджиев прочете преподобническото житие на Рилския пустинножител свети Йоан.

В края на богослужението Знеполският епископ Арсений в словото си към богомолния народ се обърна с думите: ”Да осъзнаем колкото е възможно и по-дълбоко, че ние сме тук странници, че нашата постоянна цел и завършен пълен смисъл на нашия живот е небесното Отечество. А не една или друга задача, не една или друга дейност, мисли, планове и мечти свързани със земното съществуване. Та ето, ако ние сме едни инертни и полубитови християни, ако имаме лъжливото спокойствие от усвоения набор от навици за християнски живот, живеем съвместно и някак мирно с полуезически нрави, с притаена съвест, с кипежа на собствените ни страсти, с нашата грубост, даже с неумението ни да общуваме с ближните въз основа на най-обикновените човешки норми за приличие, за скромност, за възпитаност и усетливост, то ние не сме християни, не сме в това състояние и не можем да бъдем чеда на св. Йоан.

И в днешния ден на неговото Успение ние да въззовем с молитви: "Свети Йоане, възкреси ни, съживи ни, възкреси нашите души със светоевангелската Христова вяра. Вяра, която да ороси, която да облагороди и която да възкреси нашата родна многострадална българска земя. Амин!”

Викарният епископ преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския дякон Младен Добрев.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/963-18082015g-arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-ivan-rilski-chudotvoretz-q-gr-asenovgrad-.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейска св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »