ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Като поревнува ангелския живот, Преподобне, всичко земно остави и към Христа се притече

19 август 2015 01:37, Рилска света обител
Св. Литургия

Скоро след славното отшествие на Божията майка, Пресвета Дева Мария, когато все още Православната ни Църква се намира в радостта на този голям празник, на 18 август възпоменаваме и Успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

След като се поселил в Рилската пустиня, голямо число достигнал броят на последователите на този дивен Божи угодник, дошли при него, за да вкусят от благодатта, с която се било пропило цялото му естество още приживе. Тя се проявявала в аскетичния му подвиг, в духовните напътствия към начинаещите иноци, но най-вече в чудесната помощ към болящите телом и духом, които идвали при него за помощ. С всичко това св. Йоан се прославил по цялата българска земя и обърнал много човешки души в пътя на спасението. Преди своята кончина преподобният написал и Завета си, с който оставил на своите чада неотменими напътствия към унаследяване на Небесния Йерусалим. Не ги учил на нищо ново, но само им припомнял думите на Спасителя. Припомнял ги обаче, като сам станал въплъщение на тия думи: сам той не оставил за себе си златото, изпратено му от благоверния цар Петър и така избягнал змията на сребролюбието; избегнал срещата си с него, защото търсел познанството и обичта на Небесния Цар, а не на земния; поучавал се в закона Господен ден и нощ; придържал се твърдо о църковното правило и никога не изоставил установеното от светите Отци; винаги имал в устата си молитвата, а в ума си – спомена за смъртта. На своите ученици преподобният завещал и грижата за вярващите християни, проявявана в молитва за тях, но също и в наставление, и утвърждаване в светата вяра.

Трудно обаче човеците биха прославили Бога, ако не получат свидетелство за Него чрез силата на словото и делата на своите наставници, според както е речено в Писанието: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:16). Примерът на св. Йоан съпътства българския народ вече повече от десет века. Времето допълнило неговия Завет с още едно задължение, а именно тържественото честване паметта на първия Рилски пустинножител.

В навечерието на празника, в съборния храм на основаната от него света обител беше отслужено празнично богослужение в чест на 1069 години от земната кончина на преп. Йоан. Вярващи от цялата страна бяха дошли да призоват небесната му закрила, да му благодарят и се поклонят пред раклата с честните му мощи. Продължилото почти 6 часа всенощно бдение, както и светата Литургия, бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. По време на канона на утренята той помаза всеки един от множеството в храма с елей от кандилото на светеца, за изцеление на душата и тялото. В божествената света Литургия на високопреосвещения митрополит съслужиха игуменът на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий, Главиницки епископ Йоан, архим. Виталий и йерод. Нектарий от Рило-манастирското братство, свещеници от различни епархии на България.

Богослужебните химни по традиция бяха изпълнени антифонно, като на десния клир се потрудиха псалти от гр. София, под ръководството на г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия пяха випускници на Пловдивската духовна семинария, завършили по време на ректорството на дядо Евлогий, дирижирани от г-н Димитър Даскалов.

След възгласа „Со страхом Божим” голяма част от богомолците в храма пристъпиха към животворящите Христови Тайни.

Прославата на Бога и на Неговата света Майка в деня на Успението на св. Йоан бе пример за непреходността на Божието слово, но също така и уверение в обещанието към всички нас, съгласно което „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9).

Преподобне отче Йоане, не ни оставяй без небесната си закрила!

---

Подробен фоторепортаж от всенощното бдение:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=181907

 

 

Снимки

Всенощно бдение
« предишна новинаследваща новина »