ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЛИТИЯ С ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА „ТРОЕРУЧИЦА”. Панигирът на Троянската св. обител- ОБНОВЕНО С ФОТОРЕПОРТАЖ

17 август 2015 23:10, Троянски манастир
Лития

След края на корифейното празнично богослужение панигирът продължи с тържественото изнасяне на чудотворната икона „Пресвета Богородица Троеручица” от храма до мястото - „това свещено и избрано от Бога манастирско обиталище, където тя е проявила първото си чудо, като е останала там и е показала на монасите, че идва за благословение, утешение и утвърждаване на православния народ в годините на робството” (Велички еп. Сионий).

Преди иконата на Владичицата "Троеручица" да бъде понесена на ръце, от двете й страни застанаха бойци от Българската армия, облечени в традиционно за българския армеец облекло. Светейшият патриарх Неофит й се поклони, а след него отслужилото св. Литургия духовенство.

Литийното шествие, начело с хоругви и предвождано от звука на манастирското клепало, бе поведено от архиереите Велички епископ Сионий – игумен на обителта, и Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. Кордонът от зорки съблюдаващи ненарушаването на свещеното шествие бе формиран от Национално дружество „Традиция”. Така тържествено ознаменувана, многолюдната празнична лития пое към могилата с параклиса, построен при мястото на чудото. Мястото, откъдето Пресвета Богородица „Троеручица” е подала своята ръка към страдащия български народ, ясно показвайки, че очаква и неговата в себеповерителен отговор, подобно ръката на свети Йоан Дамаскин, доверена и изцелена изцяло по молитвата на най-светлата измежду човешкия род – Майката на всички. „И ето, тя и досега е утешителка и благославя днешните български поколения.”

Под палещото августовско слънце всичките хиляди присъстващи отново се поклониха на свещената икона "Троеручица", освежавани духом от майчината милувка и телом - от осветените води на тържествения водосвет, извършен там.

Късно следобед Владичицата отново зае своето място при владишкия трон и гроба на приснопаметния патриарх Максим в съборния ставропигиален храм „Успение Богородично”. Потокът от вярващи не стихна до късно вечерта, за да се поднови с нова сила на следващата неделна утрин.

Текст : Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

ЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияВодосветВодосветЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияВодосветВодосветВодосветЛитияВодосветЛитияЛитияЛития
« предишна новинаследваща новина »