ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трима архиереи отслужиха св. Преждеосвещена литургия в столични храмове

17 февруари 2010 13:49, Софийска митрополия
Еп. Йоан

По време на Великия пост в дните сряда и петък се полага да бъде отслужена Преждеосвещена св. Литургия. Това е особено чинопоследование, което включва великопостни часове, Изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, но без най-важните й части - освещаване на Даровете, затова няма молитви и песнопения, свързани със светите Дарове.

Днес, сряда, във всички софийските храмове бе отслужена Преждеосвещена литургия, за първи път през св. Четиридесетница, сред които и три архиерейски.

Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод оглави св. Литургия в храм „Света София - Премъдрост Божия”.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски” литургията бе отслужена от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при храма.

В митрополитската катедрала „Св. Неделя” в съслужение със Знеполския епископ Йоан бяха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на храма, храмовото духовенство и дякони.

В края на св. Преждеосвещена литургия еп. Йоан се обърна с наставление към миряните, като се спря върху подготовката за предстоящото св. Причастие:

„Нашите тела са храм на Светия Дух”, казва апостолът, в него (тялото) приемаме Христос. Да се опитаме по мярката на силите си да принесем пост, нужното въздържание, да избягваме всяко зло и да не забравяме апостолските думи: „Който пристъпва към св. Чаша, нека да изпитва себе си, дали приема достойно Тялото и Кръвта Христови”. Нека се подготвим достойно с покаяние и изповед и да се придържаме към тези покайни мисли не само през следващите дни, но и през целия си живот, като казваме често: "Помилуй мя, Боже, помилуй мя!” – викарият завърши с пожелание: Спасителен пост! Да молим Бог да ни укрепи в попрището на предстоящите дни!”

След това архиереят прикани миряните, които са постили чрез тримирене (това е особено строг пост, който с благословение от духовник се прави три дни, като християнинът се въздържа не само от постна храна, но и от вода) - да приемат богоявленска вода и нафора, след което да се подкрепят и с постна храна.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

СвещенослужителитеИк.Тоско КазакинИк. Константин Янчин ПевцитеЗографски брат се покланя на иконатаСвещенослужителитеПреждеосвещена св.ЛитургияЕп. Йоан ДяконитеЕп. Йоан проповядваЕпископът раздава нафораДяконът дава богоявленска вода на тримирилите християни
« предишна новинаследваща новина »