ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Месемврийският епископ Иаков прочете втората част на канона на св. Андрей Критски в Русе

17 февруари 2010 16:55, Русенска митрополия
Четене на Покайния канон на св. Андрей Критски

Първата седмица на Великия пост поставя акцент на покаянието, затова през делничните богослужения свещенослужителите са облечени в черни одежди – символ на скръбта и съкрушаването за нашите грехове. Редът на утринните и вечерните богослужения също претърпява известни промени, като песнопенията са своеобразни апели към вярващите да осъзнаят своите грехове, да се разкаят за тях и да се отърсят от тях чрез тайнството Изповед.

Един от главните инструменти на Църквата за добиване на покайно настроение е Канонът на св. Андрей Критски – текст, докосващ всяко сърце. Всеки един стих е вик на критския светител към самозабравения и обладан от забързания ритъм на живота човек да погледне в себе си и обърне вниманието си към своята душа, напомняне за тленността ни и спешността, с която всеки трябва да принесе плодове на покаяние.

Във вторник, 16 февруари 2010 г., според утвърдената програма за богослуженията през първата седмица на Великия пост в катедралния храм „Света Троица” втората част на канона на св. Андрей Критски прочете Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит.

Великото повечерие беше отслужено от чредния свещеник ст. ик. Минко Казаков. На клира пяха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, храмовото духовенство и служители на митрополията. По време на Великото повечерие, на определеното за четене на канона място епископ Иаков застана на специално подготвен аналой в центъра на храма, откъдето прочете полагащата се по типик втора част на покайния канон.

Клиросните певци, а и много вярващи в храма пееха след всеки стих: „Помилуй мя, Боже, помилуй мя”. След четенето той се обърна към присъстващите с проповед, в която разясни някои от прошенията на коленопреклонната молитва на св. Ефрем Сирин „Господи и Владико на моя живот…”, след което повечерието продължи по определения си великопостен ред.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Четене на Покайния канон на св. Андрей КритскиЧетене на Покайния канон на св. Андрей КритскиЧетене на Покайния канон на св. Андрей КритскиЧетене на Покайния канон на св. Андрей КритскиМитрополит Неофит по време на четенето на канонаКоленопреклонната молитваКоленопреклонната молитва
« предишна новинаследваща новина »