ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Третата част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София

18 февруари 2010 02:00, Софийска митрополия
Трета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София

"О, окаяна душо, на Йосифа ти подражавай, целомъдра бъди - засияй ти с праведен ум."

Според определената програма на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, в храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. "Г. Вашингтон" 47) бе прочетена третата част на Покайния канон на св. Андрей Критски - в храма, посветен на българската святост, както се изрази Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан.

Канонът в неговата трета част бе прочетен от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, председател на ПКСХП "Св. Александър Невски". В съслужение с него участваха прот. Александър В. Георгиев, предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий", и трима дякони-стажанти от храм "Св. Неделя".

Във великопостната вечерня молитвено участие взеха Знеполският епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, Стобийският епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод, архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, столични свещенослужители и голямо множество софиянци.

Сред молитвената тишина, изпълнила храма, покайните песнопения се изпълняваха от Свещеническия и от храмовия хор.

В края на молитвеното последование епископ Тихон произнесе топла, непосредствена проповед, в която подчерта: "Нека всички се възползваме от възможността, която св. Църква дава на всяка човешка душа в този благодатен великопостен период. Защото тя ни призовава не толкова да спасим света, не толкова да променим хората около нас, но преди всичко да променим себе си, като очистим сърцата си от злото." Епископ Тихон наблегна върху това, че победата над богопротивните сили, които действат в този свят, започва от победата над греха в самите нас и благослови вярващите християни да продължат с усърдие започнатия великопостен подвиг.

След отпуста духовници и богомолци се сбогуваха помежду си с омиротворени и преизпълнени с духовна радост сърца. Прот. Александър покани на братска вечеря своите духовни събратя в трапезарията на Енорийския център. А голяма част от миряните се отправиха към Енорийската зала, където духовното тържество продължи с откритата лекция на г-н Георги Тодоров на тема: "Секуларизация и църковност в българската "Църковна борба" през 19 век".

Пребъдвайки под молитвената закрила на св. равноапостолни Кирил и Методий, духовното средище в сърцето на София до късно остана отворено за всички, които не искаха да се отделят от тихата му и кротка светлина, спасителна и напътствена за мнозина. Слава на Бога за това, че чути и разбрани са били словата на евангелското четиво, прочетено в храма: "Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори; защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори" (Мат. 7:7-8).

Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Св. св. Кирил и Методий" в СофияТехни Преосвещенства Тивериополски епископ Тихон, Знеполски епископ Йоан и Стобийски епископ НаумОтец Стилиян ТабаковВелико повечериеТрета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в СофияНегово Преосвещенство Тивериополски епископ ТихонТрета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София Трета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София Софийският свещенически хорДиригентът о. Кирил Попов и Софийският свещенически хорБаритонТрета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София Трета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София Негово Преосвещенство Тивериополски епископ ТихонТрета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София  Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон проповядваТрета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София  Трета част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София  Четене на св. ЕвангелиеКоленопреклонна молитва „Помилуй мя, Боже, помилуй мя”„Помилуй мя, Боже, помилуй мя”"Тиха" светлина обгръща храмаХрам "Св. св. Кирил и Методий" в София
« предишна новинаследваща новина »