ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В римската базилика "Сан Клементе" бе извършена първата православна св. Литургия от български архиерей

18 февруари 2010 01:44, Митрополия на Западна и Средна Европа
Митрополит Галактион с членове на БПЦО ,,Св. Кирил и Методий” в "Сан Клементе" - Рим

На 14 февруари 2010 г. се изпълниха 1141 години от Успението на светия равноапостолен Кирил Славянобългарски.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и в изпълнение решението на Св. Синод от 27.01.2010 г. с прот. № 2 – пълен състав, в чест на този светъл празник на 13 февруари в параклиса, посветен на св. Кирил и Методий, в римската базилика ,,Сан Клементе”, върху олтара, където се покои последната частица от мощите на светеца, за пръв път бе извършена православна св. Литургия от български архиерей – Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, временно управляващ Западно- и Средноевропейската епархия.

В службата участие взеха и архим. Климент Бобчев, протосингел на епархията, ставроф. свещ. ик. Петър Симеонов, енорийски свещеник на Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Софроний Врачански”, Лион и БПЦО „Св. Кирил и Методий“, Страсбург, и ставроф. свещ. ик. Иван Петкин, енорийски свещеник на БПЦО ,,Св. Иван Рилски”, Виена. Хорът на БПЦО ,,Св. Кирил и Методий” в Рим допринесе за тържествено-празничната пълнота на св. богослужение.

С молитвеното си присъствие св. Литургия бе удостоена от Негово Високопреосвещенство митрополит Генадий, митрополит за Италия и Малта на Вселенската птриаршия, архимандрит Симеон, отговарящ за римската енория при митрополията за Италия и Малта на Вселенската патриаршия, и протойерей Анатолий, енорийски свещеник при подворието на Московска патриаршия в Рим.

На службата присъстваха и Техни Превъзходителства посланиците на Република България в Италия г-н Атанас Младенов и във Ватикана г-н Николай Калудов, видни българи живущи в Италия, дипломати, чуждестранни приятели на България и множество богомолен народ.

В края на св. Литургия архиереят произнесе празнично слово, в което се обърна молитвено към св. Кирил, изпросвайки от него закрила за милото ни Отечество и всички негови чеда, които се намират извън неговите граници.

Непосредствено след божествената Литургия митр. Галактион и митр. Генадий заедно с всички присъстващи свещенослужители и християни извършиха поклонение пред гроба на светителя, намиращ се в криптата на храма. Там бе поднесена специална композиция от цветя от Българската православна църковна община в Рим, както и букет цветя от Българското посолство в Рим. Кратък поздрав към Техни Високопреосвещенства и богомолния народ тук отправи посланик Атанас Младенов. В него той подчерта радостта си, пълната подкрепа и готовност за съдействие относно благочестивата и патриотична инициатива, която БПЦО ,,Св. Кирил и Методий” в Рим поде в началото на настоящия месец за основаване на неделно училище, в което да се преподават и български език, история и география.

По-късно същия ден Негово Високопреосвещенство митрополит Галактион, по покана на Негово Високопреосвещенство митрополит Генадий, присъства на Великата вечерня, отслужена в чест на патронния празник на римския храм на Вселенска патриаршия ,,Св. Теодор Тирон”. В края на тържествената вечерня митрополит Генадий се обърна с приветствие към митрополит Галактион и му подари нагръдна панагия в знак на братска любов и уважение от дългогодишното им лично познанство и приятелство.

Историческа справка:

Константин Философ 50 дни преди да завърши живота си приема монашество с името Кирил. Почива в Бога на 14 февруари 869 г. в Рим. Погребението му е извършено в древната базиликата ,,Сан Клементе”, лично от тогавашния Римски папа Адриан II.

През XVIII век Вечният град е окупиран от френските военни части, които желаят да отнесат голяма част от св. мощи във Франция. Последната автентична частица от свещеното тяло на св. Кирил е спасена от аристократичната римска фамилия Античи – Матей, която подарява свето-Кириловите мощи на папа Павел VI и така те биват положени в олтара на параклиса, посветен на св. Кирил, в базиликата "Сан Клементе". На това място те се намират и до ден-днешен.

Първият ученик на светите братя - св. Климент Охридски, приема монашеското име Климент именно в чест на св. Климент, папа Римски, чиито мощи славянобългарските просветители откриват по чудесен начин, след което ги пренасят в Рим, за да бъдат положени на съхранение в родната къща на светеца – днешната базилика ,,Сан Клементе”, където те се пазят и понастоящем.

 

 

Снимки

В съборния дух на Църквата Христова
« предишна новинаследваща новина »