ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци Пловдивски

21 август 2015 09:58, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци Пловдивски

На 20 август светата Православна църква почита паметта на свети пророк Самуил и на светите 38 мъченици Пловдивски и пострадалите с тях свети мъченици Севериан, Мемнон и Дионисий Станимашки.

В навечерието на празника, в старинния пловдивски храм "Св. св. Константин и Елена", с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната вечерня с петохлебие по повод храмовия празник бе възглавена от Знеполския епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

С архиерея съслужиха: председателят на храм "Св. св. Константин и Елена" протойерей Петър Хубенов, митрополитският дякон Младен Добрев и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на богослужението викарният епископ се обърна към присъстващите в храма христолюбиви миряни с думите: "Св. Йоан Златоуст казва: „Истинското почитание на светците е уподобяването на тях и следването на техния пример”. И ето, ние възхваляваме, почитаме и славим светите Пловдивски мъченици. Ние се удивляваме на техния страдалчески и изповеднически подвиг. Прекланяме се пред тях, прославяме ги църковно, молим се частно и съборно. Ние трябва да носим своя кръст независимо от това колко тежък е той и понякога колко непоносим. Независимо от това какво ни предлага животът всекидневно и ежечасно и каква горчилка ние сме длъжни да преглътнем. Носейки своя житейски кръст, ние трябва да се уповаваме на Божествения кръстоносец - нашия Спасител и Господ Иисус Христос, и да се уповаваме на нашите застъпници пред Него - света Богородица и светиите.

Макар и векове да ни делят от времето, в което са живели и извършвали своите страдалчески подвизи тези Христови мъченици, ние можем да се научим от тях, преди всичко как да понасяме изпитанията, как да страдаме за нашата православна вяра. Ние можем да се научим от тях, че да обичаш Бога, това значи - дори с цената на своя живот”.

+++

На 20 август, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейската света Литургия в старинния храм „Св. св. Константин и Елена” в град Пловдив.

Мястото на мъченическата кончина на светите 38 Пловдивски мъченици е известно: подземията при Източната градска порта - там, където днес се намира старинният храм „Св. св. Константин и Елена”.

Първият храм на лобното място на светите мъченици бил издигнат тук непосредствено след Миланския едикт, издаден от свети цар Константин през 313 г., даващ право на християнството да бъде изповядвано свободно и без страх от преследване.

В края на Великото славословие владиката пострига Стефан, Йоан, Иван и Николай за четци и певци на Българската православна църква.

В съслужение с архиерея бяха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, председателят на храм „Св. св. Константин и Елена” протойерей Петър Хубенов и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Богомолният народ бе изпълнил до краен предел храм „Св. св. Константин и Елена” в молитвена вглъбеност и чиста радост от даровете на безкрайната Божия милост.

След възгласа „И да будут милости...” Знеполският епископ Арсений ръкоположи в първата степен на свещенството - дяконската Николай Василев. Владиката се обърна към новоръкоположения дякон с пастирско наставление, в което каза: ”Бъди усърден, търпелив, уповавай се на Бога и Божията благодат да възпълни онова, което не ти достига да станеш достоен свещенослужител на Българската православна църква!”

По време на причастния канон свещеноиконом Тодор Хаджиев прочете житието на светите 38 мъченици, пострадали за Христа.

Мнозина християни се бяха подготвили и пристъпиха към светите Христови Тайни.

След светата Литургия, като преподаде на всички архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска епархия митрополит Николай, викарният епископ Арсений в словото си към богомолния народ каза: ”Ако ние в обичайното си време се грижим за плътта си, то нека в останалото време от своя живот да направим точно обратното. Ако в очите ни блести тъмният пламък на гордостта житейска, ламтежът за земни блага и наслади, то ние не можем да бъдем последователи на светите Христови страдалци. Нека в останалото време от своя земен живот според силите си да им подражаваме, та техният пример да облагороди нашия ум, нашите чувства, нашите сърца, та - освен почитатели - да бъдем ревностни техни подражатели”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския дякон Младен Добрев.

Присъстващите в храма богомолци получиха благословение и нафора от Знеполския епископ Арсений, а председателят на храм ”Св. св. Константин и Елена” протойерей Петър Хубенов им раздаваше икона с образа на светите 38 Пловдивски мъченици.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/964-19082015g-praznichna-vechernya-s-petohlebie--hram--sv-sv-konstantin-i-elena--v-stariya-grad--plovdiv-.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/965-20082015g-arhiereiska-sv-liturgiya--hram--sv-sv-konstantin-i-elena--v-stariya-grad--plovdiv-.html

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци ПловдивскиАрхиерейски богослужения за св. мчци Севериан и Мемнон и св. 38 мчци Пловдивски
« предишна новинаследваща новина »