ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предаването „Таворска светлина”: Грехът е рана, а покаянието лекарство (Великия Покаен канон на св. Андрей Критски)

18 февруари 2010 13:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Таворска светлина

Тази седмица гост на предаването „Таворска светлина” ще бъде доц. д-р Сава Сивриев - вярващ православен християнин, който оделотворява вярата си в своята научна и преподавателска работа. Филолог и богослов, чиито научни публикации са в областта на: история на българската литература през XIX и ХХ век; историческа поетика на българската литература; теория на литературата и руска литература от края на XIX в. в България, Русия, Унгария, Полша.

Роден на 16. 09. 1952 г. в гр. Велико Търново. През 1976 г. завършва висшето си образование във Висшия педагогически институт - Шумен, специалност Българска филология. От 1977 г. е асистент в Катедрата по българска литература. Защитава кандидатска дисертация в Московския университет “Михаил Ломоносов” през 1986 г., а от 1988 г. е главен асистент. Специализирал е в Москва при проф. д-р Б. А. Успенский. От 1995 г. е доцент по Българска литература. От 1994 г. до 1996 г. е ръководител на Катедрата по българска литература в ШУ “Епископ Константин Преславски”. Водил е упражнения по възрожденска литература и българска литература след Възраждането. Чете лекции по историческа поетика и по история на българската литература след Освобождението.

Темата на предаването ще бъде: Грехът е рана, а покаянието лекарство (Великият Покаен канон на св. Андрей Критски).

Какво е грехът и какво е покаянието? Кой е св. Андрей Критски, кога и къде е живял, защо Църквата е приела още от древност да се чете през Великия пост неговият покаен канон? Какво е накратко съдържанието на Канона и какво означава думата „канон” в този случай? Защо православният християнин трябва да присъства редовно на великопостните служби: Преждеосвещена литургия, Велико и Малко повечерие, Покаен канон на св. Андрей Критски, Богородичен акатист и на Златоустовите и Василиевите литургии?

Какво ще кажете за решението на Министерския съвет да обяви Разпети Петък за неработен ден, какво да прави християнинът в този ден? Кой е за Вас най-големият християнски празник и защо?

Това са въпросите, които ще си зададем в предстоящото предаване и чиито отговори ще потърсим.

 

 

Снимки

Доц. д-р Сава Сивриев
« предишна новинаследваща новина »