ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критски в столичния храм „Св. Параскева”

18 февруари 2010 21:47, Софийска митрополия
Четвърта част на Покайния канон на св. Андрей  Критски

„Душо моя, душо моя, събуди се, защо спиш? Краят наближава”.

Тази вечер в столичния храм „Св. Параскева” бе отслужена четвъртата част на Покайния канон на св. Андрей Критски. Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, тази последна част от покайното моление бе прочетена от Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия.

На вечерното последование молитвено участие взеха Техни Преосвещенства - Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Множество предстоятели на храмове, столични свещеници и миряни са събраха на съборната покайна молитва в един сред най-красивите храмове в столицата. Умилителните песнопения на канона, както и Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов и клиросните певци на храма.

В края на молитвеното последование архимандрит Григорий произнесе вълнуващо слово, в което говори за подвига, който трябва като християни да извършим през св. Четиридесетница - покаяние, пост и молитва. В него той каза: „За да повярваме в нашия Господ Иисус Христос, е нужно покаяние; за да пребиваваме в тази спасителна вяра, е нужно покаяние; за да преуспеем в нея, е нужно покаяние; за да наследим Царството Божие, е нужно покаяние. Затова нека обикнем покаянието. Да подражаваме на апостолите и светиите, чийто живот е бил един непрекъснат покаян подвиг. Да използваме за това настъпилия Велик пост. Нека той постави за нас началото на пътя на истинското покаяние за нашето обновление".

След отпуста на великопостната вечерня Знеполският епископ Йоан изрази благодарност от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим към Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум за молитвеното участие в богослужбата, на архимандрит Григорий, на свещенослужителите, певците и на всички, които са загърбили своите дневни грижи, за да дойдат в храма и се слеят в покайно чувство пред Всеподателя Бога.

Целия текст на проповедта на архим. Григорий можете да прочетете тук:

http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=lenten_sermon.xml#IVstatia

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

о. Ангел Столинчев от храм "Св. Параскева"Четвърта част на Покайния канон на св. Андрей  КритскиНегово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополияЧетвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критскио. Кирил Попов, диригент на Софийския свещенически хорЧетвърта част на Покайния канон на св. Андрей КритскиКоленопреклонна молитва Коленопреклонна молитва Четвърта част на Покайния канон на св. Андрей КритскиПесен 8Негово Високопреподобие архимандрит Григорий проповядваВ олтара на храмаИкона на св. Андрей Критскио. Кирил от храм "Св. Петка"Четене на св. ЕвангелиеКоленопреклонна молитва о. Ангел Столинчев от храм "Св. Параскева""Преподобни отче Андрее, моли Бога о нас!""Помилуй мя Боже, помилуй!""Преподобни отче Андрее, моли Бога о нас!"
« предишна новинаследваща новина »