ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна дарителска кампания: „Скитът „Св. Никола“ - духовен покров в Троянския балкан“

28 август 2015 18:06, Весела Игнатова
Паметна снимка от вечерта

В навечерието на празника Успение на Пресвета Богородица, в Троянската света обител, която тогава чества своя най-голям манастирски празник, бе обявена дарителска кампания за възстановяване на скита “Св. Николай“, който се намира на километър от манастира. Кампанията е по инициатива на монашеското братство и се осъществява съвместно с община Троян.

Официално кампанията „Скитът „Св. Никола“ - духовен покров в Троянския балкан“ бе открита на благотворителна вечер, състояла се в новоустроената зала в двора на манастира - „Архимандрит хаджи Макарий“.

Скъп гост на събитието бе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през тези дни бе на посещение в обичния му Троянски манастир. В красивата зала, с прекрасни образци на православната иконопис, присъстваха още Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, общински и кметски служители, местни общественици и граждани.

Вечерта бе открита от Велички еп. Сионий, игумен на Троянския манастир. С поздравително слово се обърна кметът на община Троян г-жа Донка Михайлова. Тя запозна присътващите с идеята и с общите намерения на духовенство и светска власт за възстановяване на скита, който в настоящия момент се намира в тежко състояние.

„В чест на 230 години от освещаването на скита и 1150 години от покръстването на нашия народ откриваме благотворителната кампания, чиято цел е да събере нужните 100 000 лв. - каза в словото си кметицата. - Те ще бъдат използвани за възстановяването на паветата до скита, за настилката на самия скит и на аязмото към него, както и за чешмата в двора му. Тези средства ще бъдат и за оформяне на гроба на Велко войвода, за който мнозина не знаят, че се намира тук, в нашия край. Тази вечер за първи път представяме идеята си пред троянското общество, пред жителите на Черни осъм и Орешака. Изключително сме благодарни, че сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, чието присъствие приемаме като силна подкрепа за капанията, която започва!“- каза още г-жа Михайлова и завърши с думите: “Спомням си за грузинския филм „Покаяние“, който завършва с един въпрос: “Защо ми е път, който не води към храма?“ Аз вярвам, че в рамките на тази кампания ние ще възстановим и пътя и храма. Убедена съм, че тази кампания е и път към вярата, и път за всеки един от нас!“

След официалните слова започнаха изпълнения на църковнославянски песнопения, изпълнени от Никола Бръмбаров и от смесения хор от Орешака. В заключение певците лично взеха благословение от патриарх Неофит, който ги поздравяваше и сърдечно разговаряше с тях.

Мнозина от присъстващите дадоха своята лепта за възстановяването на скита „Св. Николай“, сред които Негово Светейшество и кметът на гр. Троян. В края на вечерта бе установено, че за благородната кауза са събрани вече 3 000 лв.

Тези, които искат да се включат в благотворителната кампания, могат да го направят в Дарителската сметка за набиране на средства:

ТРОЯНСКА СВЕТА ОБИТЕЛ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

IBAN НА НАРЕДИТЕЛЯ BG04UNCR75271053907014

BIC на банката на наредителя: UNCRBGSF

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Скитът "Св. Николай"Кметът на гр. Троян приветства патриарх НеофитКметът на гр. Троян приветства патриарх Неофит Кметът на гр. Троян приветства патриарх Неофит Дарителска вечер в Троянския манастирОткриване на дарителската  вечерВелички еп. Сионий открива вечерта Дарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирВелички еп. СионийДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирНегово Светейшество патриарх НеофитДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирПаметна снимка с патриарх Максим в ОрешакаДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастирДарителска вечер в Троянския манастир
« предишна новинаследваща новина »