ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

137 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски

19 февруари 2010 13:19, Видинска митрополия
137 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски

На 19 февруари по традиция се отбелязва денят на обесването на йеродякон Игнатий, Висил Иванов Кунчев, Левски. Той е обесен на 18 февруари 1873 г. в гр. София.

По традиция в старопрестолния град Видин денят бе паметно отбелязан от духовенството, обществеността и народа.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий и духовенството на храма отслужиха панихида в памет на йеродякона.

След изпяването на „Вечная памят” митрополит Дометиан произнесе слово, в което подчерта подвига и саможертвата на Апостола на свободата и призова всички да го помнят, и да вървят достойно по неговия път, като се жертват за просперитета и благото на своята родина.

В близост до катедралния храм се намира паметникът на Васил Левски, към който по традиция след панихидата се отправи литийно шествие, за да се извърши поклонение и да поднесат цветя.

Пред паметника на Васил Левски г-жа Иванела Андреева, главен секретар на Община-Видин, прочете патриотично слово към населението на града, за прослава на Левски и обществено насърчение за правда и мир.

Също така по традиция бяха наградени участниците в спортния конкурс „Лъвски скок”. Г-н Георги Иванчев, председател на Видинския комитет „Васил Левски”, награди победителите и участващите училища с грамоти. Победителят взел първо място - Ангел Владимиров Станчев, бе награден с купа, която му връчи лично митрополит Дометиан.

Пред паметника деца от Детска градина „Васил Левски” изпълниха празнична музикална програма.

С подобаващ химн, изпълнен от градския духов оркестър, пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Димитър Колев

 

 

Снимки

137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски137 години от обесването на йеродякон Игнатий ,Васил Левски
« предишна новинаследваща новина »