ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Гушовския манастир край Чипровци

07 септември 2015 10:59, Видинска митрополия
Празник в Гушовския манастир край Чипровци

На 6 септември тържествено Православната църква отбелязва паметта на св. архангел Михаил или „Чудото на св. архангел Михаил в град Колоса“.

По този повод всяка година в местността, където се е намирал някогашният Гушовски манастир „Св. архангел Михаил“, край гр. Чипровци се проведе духовно тържество.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, при основите на древния манастирски храм извърши тържествено водоосвещение, в съслужение с иконом Емил, иконом Николай от Монтана, свещеник Захари, енорийски свещеник на гр. Чипровци, и свещеник Сергий.

Преди да извърши водосвета, архимандрит Антим се изкачи с придружаващите го отци на възвишението над манастира, където има поставен кръст, който напомня за някогашното величие на това място и благославя онези богати предели и цялата ни родина. Пред каменния кръст духовниците извършиха кратко моление и изпросиха благословение за всички присъстващи и гости на духовното тържество.

След тържествения водосвет бе осветен празничен корбан и бяха благословени хлебни приношения за здраве и благословение на принасящите ги и на всички, които вкусват от тях.

В своето слово архимандрит Антим напомни смисъла на празника и пожела на присъстващите да занесат по домовете си благословението Божие по молитвите на св. архангел Михаил, който да им бъде подкрепа и помощник във всяко добро и полезно начинание.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

 

Текст и снимки: архимандрит Антим

 

 

« предишна новинаследваща новина »