ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия"

19 февруари 2010 20:55, Българска Патриаршия
Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски)

Духовници, политици и граждани застанаха тази вечер в столичния храм „Света София – Премъдрост Божия” със сведени глави и запалени свещи, за да се помолят заедно за упокоение душата на един от най-обичаните синове на майка България - йеродякон Игнатий (Васил Левски). Панихидата по повод 137-годишнината от обесването на йерод. Игнатий бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него в съслужение край портрета на приснопаметния Апостол на свободата застанаха свещенослужителите от храм „Света София - Премъдрост Божия” и свещеници от други столични храмове.

Редом с портрета на приснопаметния йеродякон Игнатий бе поставена и реликвата, която се съхранява в този древен храм - кичур от косите на Дякона. Вероятно от същата коса, която той поверява на майка си да я пази, със заръката: да се опее и погребе, ако чуят, че е загинал, защото се бои, че ще остане неопят и непогребан.

В своето възпоменателно слово еп. Йоан подчерта, че йеродякон Игнатий е достоен син на Българската православна църква, че в нея той получава свето Кръщение, в нея по-късно получава монашеско пострижение, в нея е черпел духовни сили и упование за своето нелеко служение; че закърмен с евангелските добродетели, йеродякон Игнатий до сетния си час осъществява на дело тези добродетели, полагайки душата си за своите ближни и с това става достоен пример за подражание на поколения българи.

Архиереят припомни, че многократно с ангелския си глас йеродякон Игнатий огласявал богослуженията в храмове и манастири, многократно коленичел в молитва към Бога, пристъпвал към тайнството Изповед и към Светите Христови Тайни, та да има дръзновение и чиста съвест, когато в смъртта си се изправи пред Бога. Манастирите и църквите са били негово прибежище, свещеници и монаси са били негови спомощници, в Бога е било неговото упование за по-добри бъднини за обичния му народ и отечество.

На панихидата за йеродякон Игнатий (Васил Левски) в храма на Божията Премъдрост присъстваха: кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров, бившият министър-председател Димитър Попов, депутати и общественици.

По-късно към литийното шествие, което се отправи към паметника на Васил Левски, се присъединиха и президентът на Република България Георги Първанов, министър-председателят на страната Бойко Борисов, зам. министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на културата Вежди Рашидов.

На паметника, издигнат на лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски), слова в негова памет произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Вежди Рашидов, след което бяха поднесени венци и цветя.

Бог да прости йеродякон Игнатий и да упокои душата му там, където почиват душите на праведниците!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Литийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеПанихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) В памет на йеродякон Игнатий
« предишна новинаследваща новина »