ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Радвай се, Невесто неневестна!”

19 февруари 2010 22:15, Софийска митрополия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим

Тази вечер в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужен Молебен Богородичен канон и първа част от Богородичния акатист. Вечерното последование включва Малко повечерие, Молебен канон на св. Богородица и част от Акатиста, посветен на Божията Майка. Последният се чете на части в първите четири петъчни дни на св. Четиридесетница, а в петък на петата седмица се отслужва целият. В столичния митрополитски храм лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим прочете първата част от Богородичния акатист. Във вечерното богослужение молитвено участие взеха Техни Преосвещенства - Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, Тивериополски епископ Тихон, председател на ПКСХП "Св. Александър Невски", архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, архимандрит Дионисий, множество предстоятели на храмове и столични свещеници.

В края на последованието Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим се обърна към изпълнилите храма богомолци с хвалебни и благодарствени думи за св. Богородица. В своето слово Първойерархът на Българската православна църква говори за св. Богородица като „опора на падащите, надежда на безнадеждените, утеха на скърбящите, изцерение на болните и спасение на грешните".

Образът на Божията Майка е силно застъпен в химнографията на Църквата. В повечето случаи химнографските творби са част от богослужението (тропари, кондаци, стихири). Създадени са и специални молитвени последования, посветени на св. Богородица - акатисти. Акатистът – (от гр. озн. Неседален) - в православното богослужение е песнопение, свързано с усилена молитва, при което вярващите стоят прави. Той се състои от основен кондак, припев и 24 строфи (дванадесет икоса и дванадесет кондака по броя и реда на буквите в гръцката азбука). Акатистите са сред най-красивите и съдържателни песнопения, изобилстващи от поетични сравнения в богослужебно-певческата традиция.

В православната иконопис има икони "Акатист Богородичен". За създаването на такива икони се изисква голяма обща и религиозна култура и грамотност, задълбочено цялостно познаване както на Свещеното Писание, така и на Свещеното Предание. Икони "Акатист Богородичен" има от нашите възрожденски зографи, които са притежавали необходимата вещина. Тези икони не са много, но затова пък са застъпени от по-значимите български иконописни школи и зографи.

Около св. Дева Мария са разположени 24 илюстрации от акатистните песнопения в чест на Пресвета Богородица, богати с метафори, символи и религиозно-нравствени внушения. Тук е дадена транскрипцията на двадесет и четирите химна в чест на св. Богородица, съчинени още през 626 г. от Георги Писидийски, дякон на Константинополската патриаршия.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимБлагослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит МаксимВ олтара на храмаСофийският свещенически хор„Радвай се, Невесто неневестна!”Първа статия на Богородичния акатистПърва статия на Богородичния акатист„Радвай се, Невесто неневестна!”„Радвай се, Невесто неневестна!”„Радвай се, Невесто неневестна!”„Радвай се, Невесто неневестна!”„Радвай се, Невесто неневестна!”Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит МаксимСлово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит МаксимМолитва към Пресвета БогородицаЧетене на св. ЕвангелиеОтпуст„Радвай се, Невесто неневестна!”Икона "Акатист Богородичен"Целувание на иконата "Акатист Богородичен"„Радвай се, Невесто неневестна!”Храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »