ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на Седмицата на православната книга, Варна 2015

08 септември 2015 18:01, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Седмицата на православната книга Варна

С тропара на Петдесетница бе открита Седмицата на православната книга Варна 2015. На 7 септември вечерта от 18 ч. в пленарната зала на Община Варна бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, съпътстван от официални гости, пристигнали за единственото по рода си книжовно събитие у нас.

Тази година Седмицата е посветена на 1150 години от покръстването на България. Негово Високопреосвещенство приветства всички дошли в залата и уважили с присъствието си откриването на междуправославния форум. Митрополит Йоан наблегна на факта, че именно във Варна, Караач теке, е открит и най-ранният скрипториум в Европа; последните научни и археологически проучвания сочат недвусмислено, че тук е била ковачница на християнската книжовност, която е потекла към вътрешността на континента, просвещавайки и християнизирайки го. После посочи, че темата на тазгодишните доклади в пленарната зала е точно „Мисията на Църквата за спасението на човека”.

Патриаршеско приветствено слово към организаторите и участниците на Седмицата бе огласено от протосингела на Софийска св. митрополия - високоблагоговейния ставрофорен иконом Ангел Ангелов.

Със специално приветствие от името на Началника на Военноморските сили се обърна капитан Коста Ангелов.

Водещият на форума – иконом Василий Шаган, даде думата на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан да прочете своя доклад на тема „175 години от раждането на Варненския и Преславски митрополит Симеон”.

Митрополит Йоан изказа първо своята благодарност, че е правоприемник на такива дейни просвещенци, като неговите предшественици на Варненската катедра. Изтъкна дългогодишната дейност на големия български книжовник и просветител, какъвто е бил митрополит Симеон. Редакции, преводи на богослужебна литература, основаване на Богословския факултет при Софийския университет, организиране превода на синодалната Библия – това са само част от заслугите на неуморния труженик на Божието Слово.

После президентът на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” проф. Валери Алексеев изнесе беседа, в която сподели своите виждания относно настоящите геополитически движения в света и на Балканите.

Логично продължение на темата за православната книжовност в древна Варна бе докладът на Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Той се спря на малко проучени факти и обстоятелства от живота на св. цар Борис–Михаил, започвайки от новооткрития скрипториум, който е бил под неговото пряко попечителство. Като например личното познанство на свети цар Борис със св. Константин–Кирил Философ още от времето на Брегалнишката мисия на просветителя на славянските народи; уникалността на личността на царя – монах, на съвместяването на монашеското послушничество с владетелското управленчество на цял народ и др.

Накрая Негово Високопреосвещенство покани учения медиавист г-жа дфн Анна-Мария Тотоманова да представи превода на новобългарски език на Бориловия синодик, както и новоизлезлия Речник-индекс към него. Те са дело на сборна група учени преводачи и представляват ценен принос в нашата съвременна книжнина.

Текст: Анула Христова

 

 

Снимки

Откриване на Седмицата на православната книга - Варна, 2015 г.Откриване на Седмицата на православната книга - Варна, 2015 г.Откриване на Седмицата на православната книга - Варна, 2015 г.Откриване на Седмицата на православната книга - Варна, 2015 г.Откриване на Седмицата на православната книга - Варна, 2015 г.При щанда с православни книги
« предишна новинаследваща новина »