ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в гр. Видин

20 февруари 2010 19:50, Видинска митрополия
Тодоровден в гр. Видин

Първата събота от Великия пост по стародавна традиция, установена благодатно от светите отци, всички православни християни си спомняме за едно дивно събитие, чудо в историята на Христовата църква, което показва великата Божия милост и застъпничество на светиите за нас.

Събитието е свързано със св. Теодор Тирон, който се явява и предупреждава христолюбивия народ да не яде нищо закупено от пазарите, защото е било напръскано с идоложертвена кръв, а да си варят жито с мед, с това да се хранят и да се предпазят от осквернение.

Тази събота тържествено се отбелязва в Православната църква от тогава и до днес за велик ден на Божия благодатен покров над нас.

В единствения храм във Видинска епархия, който се намира в старопрестолния гр. Видин, посветен на св. мъченик Теодор Тирон, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, бе отслужена божествена св. Литургия от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

Светата Литургия бе отслужена с голямо благоговейнство, като молитвените песнопения изпълни архимандрит Евтимий.

Епископ Сионий благослови благочестивите християни, припомни им днешното събитие и живота на св. Теодор и пожела по неговите молитви Бог да ни пази всички от всяко зло.

Божествена света Литургия бе тържествено отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в старинния храм „Св. Пантелеймон” в двора на Видинска митрополия.

Митрополит Дометиан благослови християните и отправи своя архипастирски благослов.

По традиция на този ден храмовете бяха изпълнени с причастници, които благоговейно пристъпваха към светата Чаша. Бе осветено и коливо за спомен на повелята на светия Теодор Тирон.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, се съхранява частица от мощите на св. Теодор Тирон, която бе поставена за поклонение и благословение на вярващите.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Тодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »