ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКА ЛИТУРГИЯ в столичния храм "Рождество Богородично"

08 септември 2015 21:06, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит

На светлия празник Рождество на пресвета Богородица - 8 септември , известен още като Малка Богородица /Голяма Богородица се нарича празникът Успение Богородично/, в столичния храм „Рождество Богородично”, кв. "Лагера", бе отслужена тържествена св. Литургия. За пореден път в този ден тя бе възглавена от Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В богородичното тържество в съслужение взеха участие Техни Преосвещенства: Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и Маркианополски еп. Константин, архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Теофан, ик. Лука Наплатанов, председател на столичния храм „Успение Богородично“, свещеник Стойчо Стойчев, председател на храм „Св. Кирил и Методий“, протойерей Андон Софиин от храмовото духовенство, свещеник Станислав Стоянов, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев. По време на богослужбата в помощ на духовенството бяха седем иподякони, които чинно изпълняваха задълженията си.

Подобаващо украсеният с венци и цветя храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да почете Божията майка и отправи прошения към нея. В деня на Малка Богородица множество вярващи пристъпиха към светите Тайни и се причастиха със светините.

В края на Литургията Негово Светейшество поздрави вярващите с празника на Богородичното рождение, който св. Църква нарича „Господен ден” и давайки Своя първосветителски благослов на вярващите, дошли да почетат това богопромислително събитие от свещената история – раждането на вместилата в утробата си Бог-Слово, каза:

„Като почита с особена тържественост рождението на Божията майка, Църквата в началото на всеки индикт, на всяка Нова църковна година, подчертава именно факта на човешкото участие в делото на спасението. В образа на Пресвета Богородица Църквата вижда не само Божията избраница, но и онази, която сам човешкият род бе подготвил за срещата ѝ с Бога – плод от хилядолетните молитви и усилия за усъвършенстване на падналото в грях човечество. В това е и дълбокият смисъл на днешния празник и това е, което празнуваме днес – възможността на човешкия род, на всеки един от нас, да върви по пътя на богоуподобяването, до „пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:13). И си припомняме, че човекът е призван не само да очаква по благодат даруваните му Божии блага, но и да изяви своето богоподобие в истинско Божие съработничество – като активен участник в голямото богочовешко дело на обновяването на творението, до настъпването на новото небе и новата земя, до слизането на новия и свят небесен Йерусалим (Откр. 21:1-2)“.

В заключение патриарх Неофит призова Божието и Богородичното благословение да пребъдва върху всички нас, а председателят на храма ставроф. ик. Борис Стоянов поздрави Негово Светейшество, като му пожела в здраве и благополучие да ръководи светата ни Църква.

---

Подробен фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/524-patriarsheska-liturgiya-v-stolichniya-hram-rozhdestvo-bogorodichno

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Столичния храм " Рождество Богородично"Патриаршеска литургия за Рождество БогородичноПатриаршеска литургия за Рождество Богородично
« предишна новинаследваща новина »