ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в синодалния параклис

20 февруари 2010 20:05, Българска Патриаршия
Тодоровден в синодалния параклис

С празнична св. Златоустова литургия бе отбелязан денят, в който Църквата чества св. великомъченик Теодор Тирон, във всички храмове на София. Традиционно в този ден в началото на поста синодалните служители се събират за богослужение в параклиса „Св. цар Борис-Покръстител” в Синодната палата, за да се опростят взаимно, да се причастят със светите Тайни Христови, а после да седнат на скромна братска трапеза в архиерейската трапезария.

Тази година светата Литургия бе отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Йоан (Стойков), началник отдел „Богослужебен” към Светия Синод. Молитвено участие в богослужбата взеха преосвещеният еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, синодалните служители и други миряни, избрали този параклис, за да отдадат почит на Бога и честваните днес светии, и да се приобщят със светите Христови Тайни.

В словото си за празника архим. Йоан припомни на присъстващите богомолци житието и мъченическата смърт на св. Теодор Тирон, както и събитието години след смъртта му, когато се явява на Константинополския архиепископ и му разкрива коварния замисъл на император Юлиан Отстъпник - да оскверни храната на градския пазар, та така християните да нарушат поста. Като предпазил християните в Константинопол да не се осквернят от поръсената с кръв от езически жертвени животни храна, свети Теодор Тирон заръчал да се хранят с коливо. В спомен на това събитие в православните храмове в този ден се освещава коливо ( варено жито с мед), от което християните вкусват.

"Дерзай Теодоре! Аз съм с тебе! Не приемай земна храна и питие! За тебе ще има друг живот, безкраен и вечен, с Мене на небесата" – това са думите, с които Господ Иисус Христос окуражава мъченика, докато той е в тъмницата. С тези думи се укрепяваме и ние, с надеждата за предстоящото светло Христово Възкресение и вечен живот в Царството Небесно.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

"Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!""Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!"Малък входНегово Високопреподобие архимандрит Йоан (Стойков)Апостолското четивоЧетене на св. ЕвангелиеВелик входКлиросните певциМалката Анна казва "Символа на вярата""Твоя от Твоих..." Причастяване в светия олтарЧаст от богомолния народ в синодалния параклисОтпустБлагославяне на коливото и хлябаКоливото и хлябътПричастяване на богомолния народПричастяване на богомолния народНегово Високопреподобие архимандрит Йоан (Стойков) проповядваМекици и боза за всички присъствали на св. ЛитургияУханни и вкусни мекици
« предишна новинаследваща новина »