ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Тодоровден всички възпитаници на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" пристъпиха към светите Христови Тайни

20 февруари 2010 20:00, СДС
Тодоровден в Софийската духовна семинария

Днес, 20 февруари, в съботния ден на първата седмица от Великия пост, когато Църквата почита паметта на св. вмчк Теодор Тирон, в храма на Софийската духовна семинария празничната св. Литургия оглави ректорът Негово Високопреподобие архимандрит Сергий. В светата богослужба взеха участие йеромонах Исаак и ефимериите свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков.

Семинаристите от всички класове на редовния петгодишен и на двегодишния паралелен курс, в униформено облекло и в прави редици - по обичайния строг църковен ред, бяха изпълнили храма. В семинарската църква, за да се поклонят на мощите на св. Теодор Тирон и за да вземат участие в духовната радост на празника, бяха дошли и множество богомолци.

Светата частица от мощите на св. вмчк Теодор Тирон се съхранява в изкусно изработен дърворезбен киворий, поставен в южната част на семинарската църква. В него за постоянно поклонение са положени също така и частици мощи на преподобни Венедикт Нурсийски, св. Теодор Стратилат, св. Харалампий и св. Йоан Рилски. Отделно една по-голяма частица от светите мощите на преподобния и богоносен наш Рилски чудотворец е положена в специална, изографисана според православния канон, дървена мощехранителница.

По време на свещеническото причащение проповед за живота и мъченическия подвиг на свети Теодор Тирон произнесе семинаристът от V курс Игор Портарски.

След това Негово Високопреподобие архимандрит Сергий прикани благочестивите християни, които са се подготвили с пост, покаяние и изповед да пристъпят към светите Христови Тайни. По традиция, на Тодоровден, след едноседмичен строг пост, се причастяват със светите Дарове всички възпитаници на Софийската духовна школа заедно с преподавателите и служителите. Множеството християни, дошли за празника в духовната ни школа, също приеха св. Причастие.

В края на светата богослужба свещеник Божидар Маринов произнесе кратко слово, в което напомни, че трябва непрестанно да обръщаме поглед към сърцето си, към глъбините на душата си, за да изчистим онова, което се е наслоило и което пречи на духовното огледало в нас, така че да се огледа Христос и да види истинския образ и подобие, които Той е сътворил във всеки един от нас. Отец Божидар призова най-вече семинаристите да бъдат особено внимателни през периода на светата Четиридесетница.

В днешния празничен ден множество православни християни, изпълнени с духовна радост, получиха обнова на телесните и духовните си сили, за да продължат подвига на въздържанието и покаянието и през следващите седмици на Великия пост.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Иван Георгиев и Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Тодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинарияТодоровден в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »