ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Завърши Европейската среща на православната младеж в Клуж-Напока

08 септември 2015 02:24,
Официалните гости при откриването на Срещата

През периода 4-7 септември в румънския град Клуж-Напока, в сърцето на Седмоградието (Трансилвания) се състоя Европейска среща на православните младежи. По покана на Румънския патриарх Даниил в събитието взеха участие общо 35 младежи и девойки от България. Програмата на срещата беше особено богата и интересна, развивайки младежката креативност, ангажираност към проблемите на съвременния свят и търсенето на адекватни решения на въпросите, които ни поставя секуларизираната ни действителност. През дните на срещата бяха отправяни съдържателни и силни послания към православните младежи от духовници с най-висок авторитет. Основни организатори на това дивно по мащабите си събитие са Асоциацията на православно-християнските младежи Клуж-Напока (ASCOR), Архиепископията на Вад, Феляк и Клуж, Държавният секретариат по вероизповеданията. Участваха общо 6110 младежи и 500 доброволци. Темата на срещата беше „Православните младежи заедно за бъдещето на Европа, а цитатът от Свещеното Писание беше: „Винаги се радвайте. Непрестанно се молете“ (1 Сол. 5: 16-17). Организаторите бяха съставили специален младежки химн на срещата, който многократно се изпълняваше.

Официалното откриване се състоя на 4 септември на площад „Аврам Янку“, пред катедралния храм в града. Румънският патриарх Даниил отправи към участниците послание, озаглавено „Православните младежи – изповедници на Христовата любов и мисионери на Църквата“. Думата взеха също Виктор Опаски – държавен секретар по вероизповеданията, Емил Бок – кмет на града, акад. Йоан-Аурел Поп – ректор на Университета „Бабеш-Боляй“ и други. Вечерта на площад „Съединение“ известната група „Холограф“ изнесе концерт.

На 5 септември след общата утринна молитва (на румънски и английски) пред катедралния храм в централните гимназии на града се състояха дискусии. Младежите от България проведоха дискусии в гимназията „Николае Бълческу“. Сред основните теми, обсъждани в кабинет 9, бяха: зависимостта от наркотици сред младите; оправдателно ли е заместването на часа по „Религия“ с час посветен на сексуалното образование; смятате ли, че е по-важно да бъдеш „политически коректен“ или да защитаваш вярата си независимо от последствията; проблемът с т. нар. еднополови бракове; запазване на целомъдрие преди брака; евтаназията; основание ли е за развод изстиването на любовта между съпрузите.

В следобедния ден младежите имаха възможност да посетят градските музеи.

Вечерта в голямата Поливалентна зала се проведе конференция на архим. Захария Захару от манастира „Св. Йоан Кръстител“, Есекс, Англия, на тема „Междуличностните отношения в светлината на нашето отношение с Бога“. Младежите с интерес изслушаха темата, а патриарх Даниил отличи отец Захария с патриаршески кръст.

В неделния ден (6 септември) Негово Блаженство възглави Божествената св. Литургия на площад „Аврам Янку“. Заедно с него служеха: митрополит Андрей на Клуж, Марамуреш и Сълаж, Западно- и Южноевропейски митрополит Йосиф, Елистински и Калмъцки архиепископ Юстиниан (Московска патриаршия), Ерзурумски еп. Каис (Антиохийска патриаршия), Обуховски еп. Йона (Украйна), Сълажки еп. Петроний, Северноевропейски еп. Макарий и еп. Юстин, викарий на епископа на Марамуреш и Сътмар.

След прочитането на неделното евангелие патриарх Даниил произнесе пред стотиците младежи поучение, озаглавено „Одеждата на небесната сватба – светлина на чистата душа“. „Всички хора са призвани към спасение, но са избрани само тези, които отговарят на Христовия призив, по-точно тези, които се подготвят да изпълнят Божията воля, която ги призовава към вечен живот. [Вярващите] стават избрани, когато отговарят на Божия призив чрез вяра, молитва и добри дела. Те слушат св. Евангелие, участват в богослуженията, причастяват се със св. Тайни, които са предвкусване на сватбата на царския син, помагат на нуждаещите се. Стават избрани тези, които посредством много подвизи и покайни сълзи очистват дрехата, след Кръщението опетнена от грехове, и се просвещават чрез тайнството Изповед и св. Причастие“ – каза Негово Блаженство.

Говорейки за дрехата на Кръщението, която трябва да бъде винаги чиста, от небето заваля дъжд, който още по-добре онагледи пред младежите словото на патриарха.

В 18,30 ч. всички участници в срещата взеха участие в огромно литийно шествие по централните градски булеварди, което завърши с отслужване на вечерня пред катедралния храм и слово на Сигетски еп. Юстин.

Наситеният с възвишени духовни преживявания ден завърши с концерт на площад „Съединение“, в който се включиха младият народен певец от Попово Петър Кирилов и български младежи в народни носии.

На 7 септември в Спортната зала се състоя тържествено закриване на срещата в присъствието на патриарх Даниил, който даде своите заключителни поучения към младежите и обобщи тяхната дейност. Официално се предаде щафетата на срещата на представители от Букурещката архиепископия, която през 2016 г. ще бъде домакин на православната младежка среща. След провеждането на това събитие през 2016, то ще бъде последвано от национален конгрес на учителите по „Религия“. Всичко това е в синхрон с решение на румънския Св. Синод 2016 г. да бъде посветена на религиозното образование на православната християнска младеж.

На връщане, преминавайки през наситената със свети обители долина на река Олт, се поклонихме в манастира „Козия“ (1386 г.), наскоро побратимен с Басарбовския манастир край Русе.

Духовно преобогатени от преживяното, почерпвайки от богатия опит за работа с младежта на Румънската патриаршия, и с благодарност към Създателя и домакините, се завърнахме в Родината, за да влезем в радостта от Рождеството на Пресвета Богородица – „стълба небесна, по която слезе Бог“.

Снимки: patriarhia.ro, Милен Бакалов и личен архив на автора

 

 

Снимки

МладежитеКонференцията на архим. ЗахарияНаграждаване с патриаршески кръстСв. ЛитургияСлед св. ЛитургияЛитийното шествиеИнтервюИнтервюБългарско участиеОфициалното закриване на СрещатаОфициалното закриване на СрещатаОфициалното закриване на СрещатаЧаст от българите в народни носииБългарските младежиБългарските младежиБългарските младежиБългарските и финландски младежи
« предишна новинаследваща новина »