ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на Православната книга - ден трети

10 септември 2015 10:09, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Седмица на Православната книга - ден трети

На 9 септември 2015 г. Седмицата на православната книга продължи с Богословска конференция на тема "Катехизацията и въцърковяването" в Аулата на Икономическия университет в гр. Варна.

Доклад на тема "Възпитанието на децата според св. Отци на Църквата" бе изнесен от архимандрит Хризостом Майдонис - протосингел на митрополията на Арнея, Йерисос и Света Гора.

Поради неотложни ангажименти доклада на доц. д-р Магдалена Легкоступ от Православния богословски факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", на тема "От благовестие към катехизация - забравеното тайнство на просветлението", бе прочетен на присъстващите от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Интерес предизвика изложението от прот. Александър Торик на тема "Въцърковяването", в което той обърна внимание на мисионерската дейност на Православната църква и предизвикателствата към свещенослужителите при въцърковяването на невярващите в наше време на достъпен език.

Вечерната сесия на Седмицата на православната книга продължи с представянето от г-жа Анула Христова на книгите от Синодално издателство. Тя говори за "Юродиви ради Христа" от монах Мойсей Светогорец, съдържаща 12 материала, които разкриват различните страни на неговата словесност като човек, публицист, болеещ за съвременния човек. А ставрофорен иконом Павел Гърбов сам представи своята книга "И в България просияли. Жития и богослужебни последования на св. Ахилий Лариски и св. Николай Вуненски (Нови)", също на Синодално издателство.

Председателят на православното издателство "Света Гора" Aтанасий Зоитакис изнесе беседа на тема "Православното просветителство и Европейското просвещение".

Третият ден на Седмицата на православната книга завърши с беседата на Негово Високопреосвещенство Едески митрополит Йоил - "Насъщният хляб". След това той разказа за личните си срещи с монах Мойсей Светогорец, по молба на митрополит Йоан.

Вижте снимки в сайта на Варненска и Великопреславска св. митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

« предишна новинаследваща новина »