ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонението пред чудотворната икона и св. мощи на св. Пантелеймон на 1 септември в Самоковския девически манастир

12 септември 2015 01:56, Софийска митрополия
Чудотворната икона на св. Пантелеймон

Уважаеми читатели,

Предлагаме ви фоторепортаж от поклонението пред чудотворната икона на св. Пантелеймон, донесена за благословение от Видинска епархия в Самоковския девически манастир "Покров Богородичен" на 1 септември 2015 г. Заедно с нея за благословение, изцеление, духовна подкрепа и утеха на вярващите бяха изложени св. мощи на св. Пантелеймон, които пребивават в олтара на манастирския храм в гр. Самоков.

Иконата бе донесена в Самоковския манастир от йеромонах Максим - с благословението на Видинския митрополит Дометиан. Тя беше посрещната от игумения Пелагия и сестрите на манастира, о. Любомир Мишков - ефимерий на манастирския храм, о. Герги Паликарски - архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, о. Георги от Петрич и стотици християни.

Поклонението премина с особено благоговение и молитвен дух. 95-годишната монахиня Херувима също се сподоби да почете светинята, изработена от неизвестен иконописец през далечната 1670 г.

Всички православни християни се радваха на това благословение на св. Пантелеймон в началото на новата църковна година.

Последва благодатно посещение на двете светини и в гр. Дупница като св. мощи на св. Пантелеймон напуснаха временно Самоковския манастир за пръв път от около 120 години.

---

Филм за поклонението пред иконата и св. мощи на св. Пантелеймон в съседния на Самоков град Дупница можете да гледате в:

Текст: Самоковски девически манастир "Покров Богородичен"
Видео: Любомир Върбанов
Страницата подготви: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Пристигане на иконата на св. Пантелеймон в Самоковския манастирМонахиня Херувима пред иконата на св. ПантелеймонПоклонението пред св. Пантелеймон и неговите светини в Самоковския манастирПоклонението пред св. Пантелеймон и неговите светини в Самоковския манастирПоклонението пред св. Пантелеймон и неговите светини в Самоковския манастирПаметна снимка със светините Игумения Пелагия с иконата на св. ПантелеймонПоклонението пред св. Пантелеймон в Самоковския манастирС упование на колене пред св. ПантелеймонПаметна снимка със светините пред Самоковския манастир
« предишна новинаследваща новина »