ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в София

21 февруари 2010 14:08, Софийска митрополия
Тодоровден в София

По случай Тодоровден във всички софийски храмове бе отслужена Златоустова св. Литургия. В три столични храма - „Св. Неделя”, „Св. София” и „Св. Седмочисленици” - бяха отслужени и ранни Литургии. Практиката да се извършват такива, идва от нуждата на християните, които искат да се причастят в този ден, но са ангажирани служебно, пътуват или по други причини не могат да го направят в по-късен час, а и за да бъде облекчен обичайно многолюдният поток от причастници на този празник. Всички софийски храмове бяха преизпълнени с богомолци и християни, прилежно подготвени чрез тайнството Изповед да приемат св. Тайни.

В тази първа събота от Великия пост, наречена Тодоровден, на много места (най- вече в селата около София) има традиция да се организират надбягвяния с коне, които са предхождани от фолклорно-музикални праграми. Тази година софиянци можаха да видят на площад „Св. Неделя” расови коне, яздени от момчета и момичета в народни носии. След изпълнения на автентични фолклорни песни и танци на площада, парад от коне тръгна по столичните улици за радост на децата и възхита от възрастните.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, св. богослужба бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, ставроф. ик. Мина Минчев, предстоятел на храм „Св. Неделя”, ставроф. ик. Антон Вълчанов, свеженослужители, които преминават обучителния си стаж в храма, и дякон Иван Петков.

След свещеническото причастяване епископ Йоан се обърна към многобройните причастници с духовно наставление. Той призова християните да имат сърдечна изповед, тъй като по думите на св. Инокентий: никой човек не знае и не може да бъде сигурен дали настоящата изповед, която ще преживее, няма да е последна в земния му живот. „Затова – каза епископът, - да имаме такова сърдечно разположение, като че ли се изповядваме за последен път. Да отхвърлим от себе си фалшивия срам, да се изповядаме и така да разкъсаме списъка на нашите грехове. Неслучайно Църквата мъдро е определила в тези дни да ни посочва примери на каещи се грешници и така да ни насърчи за духовно очистване”. Християните бяха причастявани на три места в храма - пред централния, северния и южния престол. Архиереят благопожела да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от св. пост, опростени във всеблагата прошка, а св. Христови Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Тодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияИподяконитеАрхимандрит ГригорийТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в СофияТодоровден в София
« предишна новинаследваща новина »