ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Православна в гр. Видин

21 февруари 2010 16:42, Видинска митрополия
Неделя Православна в гр. Видин

Първата неделя от Великия пост бе тържествено и достойно отбелязана със света божествена Василиева литургия и в гр. Видин.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена света Литургия.

В богослужението взеха участие Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, както и духовници от Видинска митрополия.

Светата божествена Литургия за сетен път обедини християните в едната Чаша с честното Тяло и драгоценната Кръв Христови, благоговейно приети от многобройно множество християни за утвърждение и преуспяване в единен православен дух.

С благословението на митрополит Дометиан, епископ Сионий произнесе благодатно слово, в което разкри същината на днешния празник и подтикна християните към истински православен живот и самосъзнание.

На свой ред митрополит Дометиан благодари на преосвещения епископ за благоговейните му слова и от свое име благослови всички, като им пожела: Божият Дух да бъде с всички, во веки веков.

След светата божествена служба бяха изнесени светините на храма за поклонение и благословение на благочестивото гражданство.

В катедралния храм на гр. Видин се съхраняват следните светини: частица от светите мощи на св. Пантелеймон, св. Теодор Тирон, св. Теодор Стратилат, св. Йоан Рилски, св. Антоний, св. Харалампий, частица от Честния кръст Господен, камък от гроба на Пресв. Богородица, частица от Мамврийския дъб, камък от гроба на св. Мина, камък от Синайската планина, както и клонче от Моисеевата неопалима къпина.

На всички благочестиви християни по традиция бе раздадена благословена чорба за благословение и духовна радост.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий и Димитър Колев

 

 

Снимки

Неделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »