ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Басарбовския скален манастир

21 февруари 2010 22:25, Русенска митрополия
В Басарбовския манастир

На 20 февруари, Тодоровден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи божествена св. Литургия в скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски” край Русе. В богослужението участваха игуменът на св. обител, архим. Емилиан, йером. Методий и митрополитският дякон Кирил Синев. На клира славословеха част от братството на манастира, свещенослужители от Русе и богослови от митрополитската администрация.

Този ден беше преизпълнен с много духовна радост, произлизаща от тържественото архиерейско богослужение, но и поради това, че братството на св. обител се увеличаваше с още един брат. В края на св. Литургия митрополит Неофит извърши монашеско пострижение на послушник Росен Георгиев от Русе. Под мантия послушник Росен беше воден от йером. Висарион, неговия духовен старец. Всички присъстващи, свещенослужители и честни поклонници с трепет присъствахме на това трогателно духовно тържество.

В началото на монашеското пострижение архиереят посредством въпроси и отговори се убеди в искреното желание за постническо житие и приемане на ангелски образ от постригвания. Последният заяви, че доброволно и съзнателно пристъпва към Господ и с Божията помощ: ще остане в манастира и ще пребъдва в пост и молитва през целия си живот, ще се опази в девство и целомъдрие, ще пази до смъртта си послушание към игумена и всички в Христа братя, ще търпи всички скърби и лишения на монашеския живот, заради Царството Небесно.

След като архиереят се убеди в решителността на послушника да се посвети в служба на Бога, той му даде духовни напътствия относно това, кой живот е съвършен и как трябва да живее в Господа, какво трябва да върши и какво да отбягва. Последва прочитането на три молитви и послушникът трикратно подаде на архиерея разположената на св. Евангелие ножица. Митрополит Неофит пострига кръстообразно косите на послушника. Чинът на пострижението продължи с обличането в монашеско одеяние: подрасник, пояс, параман, кръст на гърдите, расо, мантия, шапка, було, обувки. Дяконът произнесе велика ектения със специални прошения за новопостригания. Прочетени бяха апостолското и евангелското четиво. Игуменът даде на новопостригания брат Антоний кръст, свещ и броеница. Последва причастяването на брат Антоний с Тялото и Кръвта Христови. Архиереят взе ръката на новопостригания и я подаде на неговия духовен старец, а на брат Антоний каза да му се покорява във всичко, като на Христа.

След пострижението митрополит Неофит се обърна към монах Антоний с назидателно слово, като го наставляваше да се поучи от духовните подвизи и опит на днес чествания св. Теодор Тирон, на св. Димитрий Басарбовски, св. Йоан Рилски Чудотворец и св. Антоний Велики. Негово Високопреосвещенство подчерта духовното и материално облагородяване на св. обител, откакто икона с вградени мощи на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски е достояние на скалния манастир.

Архимандрит Емилиан от своя страна благодари на Бога и на митрополит Неофит за това духовно тържество. С литийно шествие, предвождано от свещоносец и при биене на клепало новопостриганият брат Антоний беше отведен в монашеската му килия.

Новопостриганият монах Антоний е роден на 19 декември 1970 г. в Русе. Завършва строителен техникум в Русе и след това специалност „Теология” във факултет по хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Така братята на скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски” вече са седем. Честитим на новопостригания монах Антоний приемането на ангелския образ и му пожелаваме да напредва в монашеските подвизи непрестанно, произнасяйки Иисусовата молитва: „Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ме мене, грешния”.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки и видео: дякон Кирил Синев и г-н Милен Бакалов

 

 

Снимки

Св. ЛитургияВ Басарбовския манастирСв. ЛитургияВелик входВелик входПричастяване на вярващитеПослушник Росен с родниниМонашеско одеяниеМонашеско одеяниеВодене под мантияВодене под мантияДаване на монашеските обетиПостригване на коситеОбличане на подрасникаДаване на монашески коланДаване на параманНаставленияМолитваДаване на мантияДаване на камилавкаДаване на булоМонах АнтонийМонах АнтонийМонах АнтонийВръчване на свещВ пълно монашеско одеяниеСлово на игумена"Как ти е името, брате?"Слово на игуменаМонах Антоний с духовния си старец йером. ВисарионСветци просияли в поломиетоЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияВ монашеската килияВ монашеската килияВ монашеската килияМонах АнтонийМонах АнтонийДуховнициЧаст от монашеското братствоЧаст от монашеското братствоЧаст от монашеското братствоДуховници и служители от Русенска митрополияБасарбовският скален манастирВ манастирската трапезария

Видео

Даване на монашески обети

Наставления

Пострижение на монах

Обличане в монашеско одеяние

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

Благодарствено слово на игумена архим. Емилиан

Поверяване на монаха на духовния му старец

« предишна новинаследваща новина »