ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кръстовден в град Силистра

14 септември 2015 17:12, Доростолска митрополия
Кръстов ден в град Силистра

Днес, когато Православната църква отбелязва Въздвижението на честния Кръст Господен, в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел” - Силистра, празничната Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий.

С благословението на митрополит Амвросий началото на Литургията бе дадено от ст.ик. Добри Чаков. В съслужението участваха и духовници от епархията.

Молитвено участие в богослужението взеха градоначалникът на града и неговите заместници , председателят на общински съвет, областният управител на обл.Силистра, кметове и представители на съседни градове от Румъния и Македония.

В своето слово митрополит Амвросий припомни: "Всички ние, без значение дали сме християни, или не, носим един житейски кръст през целия си живот, и ние трябва да го носим с търпение.Нека под Кръста Господен този град да преуспява, да има любов между хората, да разберат хората, че какъвто град изградим, в такъв град ще живеем!"

След св.Литургия , бе извършена лития около храма, на гроба на блаженопочившия Доростолски архиерей дядо Иларион бе извършен чинът трисагий.

В двора на храма бе извършен и водосвет и всички гости и жители бяха поръсени за здраве

В 11,00 ч. Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий взе участие в празничната сесия на Общинския съвет на гр. Силистра, която се проведе в Градската галерия на града.

Градът през вековете

- Силистра възниква като селище към края на новокаменната епоха /40 хил.г.пр.н.е.-V хил.пр.н.е./

- 106 година за първи път селището е споменато от римския историк Дион Касий във връзка с преместването на XI-и Клавдиев легион.

- 169 година по времето на императора Марк Аврелий Дуросторум получава статут на муниципия-самоуправляващ се римски град

- 313 година – зараждане на християнството в Дуросторум

- 681 година – градът става владение на Аспарух и под името Дръстър се вписва завинаги в историята на България

- По-времето на цар Петър /927-969/ Дръстър е седалище на българския патриарх

- 972 година – в Дръстър пребивава Киевският княз Светослав

- 1388 година - цар Иван Шишман предава Дръстър на султан Мурад I . С началото на турското владичество градът получава името Силистра

Днес, свободни, празнуваме Въздвижение.

Честит празник, силистренци!

 

 

Снимки

Кръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град СилистраКръстов ден в град Силистра
« предишна новинаследваща новина »