ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВ. КРЪСТ ГОСПОДЕН И ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ

14 септември 2015 21:46, СДС
Паметна снимка

На 14 септември – Кръстовден – бе открита новата учебна 2015/2016 година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Днес, когато Православната църква чества християнския празник Въздвижение на св. Кръст Господен, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, оглави тържествената света Литургия.

В съслужение с митрополит Антоний бяха йеромонах Стефан от Троянския манастир, ефимериите на семинарския храм - свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, дякон Васил Танев и други отци-гости.

На тържественото откриване на учебната година присъстваха родители и учители на семинаристите.

По традиция в първия ден след ваканцията на певческия клир застанаха семинаристите от 12 клас. Те молитвено огласиха с песнопения тържественото богослужение под ръководството на преподавателите г-н Любомир Игнатов и г-н Тодор Костов.

Проповед за Честния и Животворящ Кръст Господен произнесе Ивелин Василев, ученик от 12 клас.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний поздрави г-н Димитър Костадинов, ректор на Софийската духовна семинария, и му пожела успешна нова година. В словото си той каза, че Софийската духовна семинария неслучайно започва един ден по-рано от другите училища, а именно на 14 септември - празника Възвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен, за да може да бъдем окриляни от свещеното Дърво на Живота.

Митрополит Антоний се обърна и към новопостъпилите ученици и курсисти, като им пожела да вземат най-доброто от този духовен разсадник.

С поздравително слово се обърна и проф. Божидар Андонов, зам.- декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който също поздрави ректора, учителите и учениците на семинарията.

Поздравителен адрес беше изпратен и от г-н Любомир Дреков, кмет на район "Лозенец".

След края на светата Литургия с лития духовенството, семинаристите и гостите се отправиха към фиалата на семинарията, където бе отслужен тържествен водосвет.

През новата учебна година в семинарията са приети 20 ученици в I (VIII) клас на петгодишния курс на обучение, както и 16 курсисти в I паралелен курс.

Текст: Слави Спасов
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Кръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияПървокурсницитеКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияКръстовден в Софийската духовна семинарияПървокурсниците с техния класен ръководител- отец КонстантинНа прием в ректоратаНа празничен обяд
« предишна новинаследваща новина »