ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В РУСЕНСКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО „НЕДКА ИВАН ЛАЗАРОВА”,

15 септември 2015 14:21, Русенска митрополия
СЛОВО ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В РУСЕНСКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО „НЕДКА ИВАН ЛАЗАРОВА”,

+ Русенски митрополит НАУМ

СЛОВО ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В РУСЕНСКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО „НЕДКА ИВАН ЛАЗАРОВА”

15.09.2015 г.

Уважаема госпожо Иванова,

Директор на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – гр. Русе,

Уважаеми преподаватели и учащи се,

Уважаеми родители,

Госпожи и господа,

С искрена радост приехме отправената ни сърдечна покана да бъдем днес тук, за да открием с подобаваща към Бога молитва учебната година в едно от най-старите учебни заведения в прекрасната ни дунавска столица, което съвсем скоро ще отбележи и своята 120-годишнина от съществуването си.

Не е нужно тук да се спираме на подробни сведения за неговото минало, тъй като е известна историческата лествица, по която това училище – второто професионално училище създадено в България, се развивало и утвърждавало през отминалите десетилетия, реализирано благодарение благородните усилия на русенското благотворително дружество „Добродетел”.

Но считаме, че е по-важно да подчертаем обстоятелството, че досега това учебно заведение винаги се е отличавало със своето знаково духовно присъствие в град Русе, носещо сякаш възрожденския дух на предците ни – пример, който трябва да е образец за мнозина дейци на просветното поприще.

Това високо ниво на специализирано образование, разбирателство и професионална подготовка, което вие поддържате все така ревностно и усърдно през последните години, разбира се нямаше да е съвсем пълноценно без всеотдайната работа и постоянни грижи от страна на вашия директор госпожа Диана Иванова, която, казано по библейски, сякаш не дава сън на очите си и дрямка на клепките си в своето старание да работи неуморно за просперитета на поверената й гимназия.

Особено радостна за нас днес е и новината, че от тази учебна година в тази утвърдена професионална гимназия се откриват две нови паралелки за деца със специални образователни потребности, които да имат възможността с помощта на висококвалифицираните си преподаватели да придобият професионална специалност, която да обезпечи тяхното бъдещо житейско препитание.

Уважаема госпожо Иванова,

Като израз на нашето високо уважение и най-добри чувства Ви поднасяме за молитвен спомен от днешния празничен ден тази икона на Божията майка, която да закриля Вас, преподавателите и учащите се в Професионалната гимназия „Недка Иван Лазарова”, за да продължавате все така целеустремено да изграждате достойни личности на гражданското ни обществото.

Приемете и тези богословско-исторически трудове да бъдат едно скромно попълнение на вашата училищна библиотека, за да ползват всички онези които биха желали да обогатят своите знания в областта на християнството и историята на родната ни Българска православна църква!

Драги учители и ученици,

Нека новата учебна година да бъде по-успешна и полезна за всички вас, та в разбирателство и взаимоуважение да постигнете желаното професионално и творческо развитие за удовлетворение на своите близки и гордост на авторитетното ви училище!

Молитстваме Вашият небесен покровител св. Николай Мирликийски Чудотворец да Ви закриля в здраве и дълголетие, за да развивате в пълнота усвоените знания и опит, достигайки високи резултати!

Божието благословение да бъде с всички нас, Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »