ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на Св. Кръст Господен

15 септември 2015 16:19, Пловдивска митрополия
Въздвижение на Св. Кръст Господен

„Издигнал се доброволно на кръста,

дари Твоите щедрости на наследието Си, Христе Боже,

възвесели с Твоята сила благоверния цар и народа Си,

дай ни победа над враговете,

оградени от оръжието на мира, несъкрушима победа.”

В навечерието на празника Кръстовден, в късния следобед на 13 септември, под празничните звуци на манастирските камбани, бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Той бе очакван от хилядите богомолци, дошли от Пловдивска епархия и от всички краища на родината ни, да се поклонят на частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, съхранявана тук в манастира „Света Троица”, в местността Кръстова гора.

С литийно шествие епархийският архиерей се отправи към манастирския храм, за да се поклони на частицата от Светия Кръст и благопожела на всички присъстващи леко и душеспасително поклонение.

Едно от най-почитаните места у нас, свързани с празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, е местността Кръстова гора в Родопите. Там, според преданието, е имало манастир, в който се съхранявала частица от Кръста Господен. По време на османското нашествие манастирът е разрушен, а частицата е скрита някъде на това място. През 30-те години на XX век в местността Кръстова гора е издигнат метален кръст от цар Борис III и подполковник Величков в знак на благодарност за това, че младата княгиня Евдокия била излекувана, след като преспала на Кръстова гора. Този кръст и досега се почита от вярващите.

Празничната вечерня с петохлебие по повод празника възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Молитвено съучастие в светата богослужба взеха Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит, и Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

В края на богослужението митрополит Николай произнесе слово за празника: ”Кръстът се въздига на света, разкривайки пътя на Църквата и съдбата на човечеството. Къде, сред какво се намира светият Кръст? Как се извършва това наистина световно въздигане на нашето естество от бездната на погибелта до висотата на божествената слава? Там, където мерзостта на запустението е на свято място, има още избавление до последния съд. Въздигането на светия Кръст призовава всички верни към изпълнен с решимост избор. Вместо тържеството на сатаната, ни е дадено да видим Разпятието, неговото съкрушение и победата на любовта на Бога, на Пресветата, Единосъщна, Живоначална и Неразделна Троица в света. Амин!”

„Спаси Господи, Твоите люде и благослови достоянието Си”- тези духовни слова прозвучаха посред нощ в манастира „Света Троица”, Кръстова гора.

В полунощ започна празничната утреня, в края на която Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай извърши чина на изнасяне на светия Кръст, както в древност св. Макарий, патриарх Йерусалимски, въздигна Кръста на Спасителя и осени всички краища на света в четирите посоки. Множеството миряни, заедно с певците от митрополитския хор „Св. ап. Ерм”, пееха „Господи, помилуй”.

Архиерейската света Литургия бе възглавена от Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит, Знеполския епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Висарион - игумен на манастира „Света Троица”- Кръстова гора, архимандрит Евтимий - придружаващ Белоградчишкия епископ Поликарп, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев и свещеници от епархията и страната.

След възгласа: „Благословено е Царството...” на светата божествена Литургия се почувства особено благодатния полъх на нощта, в която, като че ли всичко беше притаило дъх, миг в който цялата природа утихна.

Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Богомолците участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай поздрави поклонниците, дошли да се докоснат до частицата от Кръста Христов, съхраняваща се в светата обител.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/977-13092015g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden--praznichna-vechernya--manastir-q-sv-troitza-q-krastova-gora-.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/978-13-14092015g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden--arhiereiska-sv-liturgiya--manastir-q-sv-troitza-q-krastova-gora-.html

 

 

Снимки

Въздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст ГосподенВъздвижение на Св. Кръст Господен
« предишна новинаследваща новина »