ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Православна в българската църковна община „Св. Йоан Рилски” в Атина

22 февруари 2010 13:42, Българска Патриаршия
Неделя Православна в българската църковна община в Атина

Слънчева февруарска утрин на 21 февруари. Камбаните на всички атински храмове бият тържествено, възвестявайки великото тържество на Православието - Неделя Православна е! Християни с икони в ръце отиват към своите празнично украсени енорийски храмове, за да влезнат в радостта на Църквата и да вземат участие в извършващия се на този ден чин "Тържество на Православието".

Празнично украсен е предоставеният на българската общност храм „Св. Йоан Рилски”, намиращ се в район „Агии Анаргири”. Богомолци са дошли съвсем отрано. Светата Литургия отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий (Султанов), а богослужението бе огласено от сладкогласното пеене на източен напев на сформиран квартет от български студенти по богословие в Атинския богословски факултет под вещото ръководство на псалт Мелетий Велчев.

Службата се водеше на два езика - български и гръцки, защото и много гърци, които живеят в района, се черкуват в българския храм. В този ден множество християни приеха св. Причастие.

Преди отпуста на св. Литургия бе извършена лития около храма, на която всички носеха в ръце икони - символ на тържеството на Православието над ересите и в частност – над иконоборската ерес. След това пред храма архим. Атанасий отслужи чина "Тържество на Православието". Всички заедно произнесоха "Символа на вярата", а след това бяха прочетени анатематизми за всички, отричащи православните догмати и единството на Православието. От друга страна, бяха споменати за вечно поменуване благочестивите царе, светители, преподобни и други Божии угодници, потрудили се на Господнята нива за чистотата и единството на вярата.

След това архимандрит Атанасий произнесе проповед, в която накратко запозна вярващите с историята на празника и призова всички да изпълнят сърцата си с любов и да продължат порива си към усъвършенстване в оставащите дни на Великия пост. „Както Православието е единно и обединява много народи като вяра, нека и всички ние бъдем единни по пътя на спасението”, каза той.

След богослужението отец Атанасий, църковното настоятелство и псалтите се отправиха към кметството на район „Агии Анаргири”, където по дългогодишна традиция кметът г-н Николаос Сарандис дава обяд на всички свещенослужители и църковнослужители към кметството. На обяда бяха отправени поздравления от името на блаженнейшия Атински и на цяла Гърция архиепископ Йероним, кмета и общинския съвет. Свещенослужителите споделиха помежду си проблеми и въпроси, свързани с пастирското им служение и устройството на храмовете.

Всички си отидоха удовлетворени, прославяйки Бога за Неговите велики дела и за това, че не оставя Църквата Си и всички, които са в нея.

 

 

Снимки

Неделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в АтинаНеделя Православна в българската църковна община в Атина
« предишна новинаследваща новина »