ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Къде са св. мощи на св. мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов

17 септември 2015 12:09, д-р Десислава Панайотова
Храмът с мощите на св. София, Вяра, Надежда и Любов - Ешо, Страcбург

След като пострадват в Рим, св. мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов са погребани там, а при светите им мощи започват да стават чудеса и множество изцеления. През 777 г. Римският папа ги дарява на епископа на Страcбург, който ги поставя в църква, върху чиито древни основи днес все още има храм (римо-католически). Мястото е Ешо (Eschau), в областта Елзас, на 10 минути от Страcбург, Франция.

Докато църквата там все още е била православна, при нея е възникнал поклоннически и лечителски център, тъй като светиците много топло са се отзовавали на искрените молитви на хилядите поклонници, които са се стичали при тях.

Днес храмът приютява в пълна тишина св. мощи на Христовите мъченици и рядко се посещава от местното население.

Но отделни поклонници през цялата година идват, за да почетат св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, а на 17/30 септември духовници от Руската православна църква, заедно с множество миряни, идват тук и със специално разрешение отслужват празнична св. Литургия, отдавайки почит на тези, които възлюбиха Христа повече от себе си. Затова и Христос Господ благосклонно прие техния подвиг и заради голямата им любов чува молитвите им за нас и изпълнява просеното за наше спасение!

В наши дни са ни нужни повече майки като св. София и повече деца като св. Вяра, св. Надежда и св. Любов. За да се слави името Господне по земята, а хората да се извисяват до пълнотата на своето призвание - да познават своя Творец, да общуват с Него, постоянно да Му благодарят и да Му служат в светост и любов.

Велик е Бог в своите светии!

Снимки: Десислава Панайотова, Любен Кисьов

 

 

Снимки

Храмът с мощите на св. София, Вяра, Надежда и Любов - Ешо, СтраcбургОлтарното пространствоСаркофагът със св. мощи на св. София, Вяра, Надежда и ЛюбовСаркофагът със св. мощи на св. София, Вяра, Надежда и ЛюбовСв. мчци София, Вяра, Надежда и Любов
« предишна новинаследваща новина »