ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов

17 септември 2015 16:35, Пловдивска митрополия
Архиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември светата Православна църква е отредила да честваме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната света майка София.

По този повод в с. Стряма в храма, посветен на светите мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений отслужи празничната света Литургия.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия - свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, председателят на храма протойерей Лазар Лазаров и свещеници от епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на причастния канон свещеноиконом Виктор Христев запозна присъстващите в храма миряни с житието на честваните днес свети мъченици.

Храмът беше изпълнен с можество богомолен народ, който участваше в светата богослужба.

Като преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений произнесе слово за мъдростта, която иде от Бога и за трите християнски добродетели - вяра, надежда и любов, и призова да се усилваме в тези добродетели:

"В днешния ден сме призовани да придобием любов. Любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, която не завижда, не безчинства, на зло не се радва, по думите на св.ап.Павел: "Любов, която всичко извинява, всичко претърпява, на всичко се надява". Любов не плътска - божествена, както Бог отдаде Своя единороден Син, защото толкоз обикна света. Така и ние, като последователи и носещи името християни, почитатели на Христовите страдалци, да бъдем достойни граждани на нашето Отечество. Да бъдем добри християни в нашия живот и да стигнем до небесните селения, там където Бог е приготвил Своите обители за онези, които Го обичат".

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/982-17092015g-arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-mchtzi-sofiya--vyara--nadezhda-i-lyubov-q-selo-stryama-.html

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и ЛюбовАрхиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и ЛюбовАрхиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и ЛюбовАрхиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и ЛюбовАрхиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и ЛюбовАрхиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и ЛюбовАрхиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и ЛюбовАрхиерейска света Литургия за св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов
« предишна новинаследваща новина »