ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен водосвет за Деня на град София

17 септември 2015 20:22, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит и столичният кмет Йорданка Фандъкова

На 17 септември, когато почитаме паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме Деня на град София. Градът е обявен за столица на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов. През вековете градът се е наричал Сердика, Сердерикон, Средец и Триадица, а през 14 в. е наречен София - от името на катедралната (тогава) църква „Света София“.

По традиция в този ден се извършва празничен водосвет на площада пред храма и с тържествена церемония се издига знамето на София, на което е изписан девизът на столицата: “Расте, но не старее“.

След като бе отслужена архиерейска св. Литургия в древния храм, софийското духовенство, водено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се отправи в литийно шествие към мястото, определено за празничния водосвет.

На площада пред храма вече ги очакваше голямо множество държавни и официални лица. Сред тях бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри, депутати, общински съветници и служители, и др.

След като бе приет строят на почетния караул, съставен от представителни части на сухоземните войски, бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В края на чинопоследованието владиката се обърна към присъстващите с празнично слово, в което им преподаде призива на Негово Светейшество - да пазим нашия столичен град, окриляни от Божията Премъдрост, и с вярата, надеждата и любовта си да бъдем достойни нейни чеда.

С празнично слово към софиянци се обърна и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "Поздравявам ви с Деня на столицата и ви пожелавам здраве! И нека тези добродетели - вяра, надежда и любов - да ни водят както в празник, така и в ежедневието ни. Защото най-ценното богатство на нашия град това са хората" - каза столичният кмет.

Знамето на София след като бе поръсено със светена вода, бе издигнато с тържествена церемония под звуците на Националния химн.

Държавните лица поздравиха Негово Светейшество и получиха първосветителското му благословение и благопожелания. Подробен фоторепортаж от патриаршеската литургия за празника на град София

ttp://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/531-patriarsheska-liturgiya-za-praznika-na-gr-sofiya

и

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/532-praznichen-vodosvet-za-denya-na-grad-sofiya

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празничен водосвет за Деня на София
« предишна новинаследваща новина »