ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Православна в Русе

22 февруари 2010 16:17, Русенска митрополия
Св. Литургия

На 21 февруари, Неделя Православна, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков отслужи архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе. По време на Василиевата св. Литургия на архиереите съслужиха архим. Виктор (Мутафов), ставр. ик. Минко Казаков, ик. Георги Георгиев и митрополитският дякон.

Проповед, посветена на св. Православна църква, произнесе ик. Георги Георгиев.

В първата неделя от Великия пост, когато честваме победата на Православието над всички ереси, е уместно освен да се изтъкне непрекъснатата апостолска приемственост в Православната църква, да си зададем и въпроса доколко сме православно вярващи ние, българите. Скъпата ни православна вяра е отстоявана от нашите предци не само със словесна полемика, но и с цената на пролята мъченическа кръв. Дали познаваме достатъчно добре нашата православна вяра, за да не я изоставяме в моменти на изпитания и лъжеучения, за паница леща? Господ Иисус Христос ни е предупредил за опасността от лъжеучители: „А Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина” (Мат. 24: 4-5). „Много лъжепророци ще се подигнат и ще прелъстят мнозина; и понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта; а който претърпи докрай, той ще бъде спасен” (Мат. 24: 11-13).

Друг назидателен въпрос, който бихме могли да си зададем днес, в Неделя Православна, е: веднъж намиращи се в лоното на св. Православие, дали съзнателно участваме в живота на светата ни Църква. Дали когато говорим за Църквата, забравяме, че всеки един от нас е призван да бъде деен член на това Тяло, чийто глава е Сам Господ. Съзнателният православен християнин не би трябвало да идва на църква, любувайки се единствено на ненадминатото църковно изкуство – тържествено богослужение, химнология, иконография. Църковното изкуство е средство за създаване на подходяща молитвено настроение и приближаване към Бога, но средството трябва да води до конкретна цел, която е общението с Бога в благодатния живот на Църквата. Православният християнин е призван да се ограмотява духовно, четейки богословска и духовна литература, за да повишава своите познания върху спасителната ни вяра и да придобие съответното християнско поведение във и извън Божия храм.

Отново е уместно повдигането на въпроса с въвеждането на задължителен предмет „Религия” в българското училище. От скромния си житейски опит забелязваме разликата в религиозната грамотност и поведението на православни българи и румънци. Младите румънци с достойнство, съзнателно и живо участват в общественото богослужение. Когато в разговор се повдигне въпрос относно вярата, те имат своето положително отношение към своето православно вероизповедание, не го имат за нещо странично, чуждо. Наближат ли постите, те ги изпълняват не само от уважение към традициите на прадедите, а защото познават значението на духовния и телесен пост. Грижата за душата, която е безсмъртна, трябва да е от първостепенно значение.

В своето слово митрополит Неофит поздрави множеството вярващи, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, пожела: „Вечная памят за всички починали предстоятели на православните автономни и автокефални църкви, както и за нашия Покръстител - св. цар Борис, и неговите сътрудници в кръщението на българския народ, което се е осъществило 78 години след Седмия вселенски събор (787 г.). Многая лета на всички предстоятели, които днес ръководят своите поместни църкви по пътя Христов. Многая лета за всички православни християни, които ревностно следват истините на св. Православие и участват в живота на светата ни Църква. Да се утвърждаваме в св. Православие и да привличаме и хора от другите изповедания, които са се отклонили по една или друга причина от св. Православие, да познаем истината и в нея да се спасяваме”.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: г-н Ангел Младенов

 

 

Снимки

Велик входВелик входВелик входИк. Георги и архим. ВикторСимвол на вяратаНа многая лета, Владико!"Тези Твои дарове..."Отпуст
« предишна новинаследваща новина »