ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият епископ Григорий освети знаме на Централното военно окръжие

27 септември 2015 17:10, Софийска митрополия
Освещаване на знаме във Военната академия

В деня, когато се навършват 135 години от създаването на Военните окръжия в България – 27 септември, във Военна академия „Георги Стойков Раковски” се състоя тържество по повод освещаване и връчване на представително знаме на Централното военно окръжие. То се състоя в двора на Академията и в него взеха участие преподаватели, възпитаници и служители.

Събитието бе уважено от заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова, началника на Централно военно окръжие полковник Георги Петков и новоназначения началник на Военна академия - генерал-майор Тодор Дочев.

След като прие строя, г-жа Йосифова връчи заповедта, с която знамето на Централното Военно окръжие се дава на Военната академия.

Последвалият ритуал за освещаване на новото знаме бе извършен от Браницкия епископ Григорий, който отслужи празничен водосвет и освети знамето, като прочете и специална за целта молитва.

В нея се казва: “Господи, с небесно благословение посети това знаме, съоръжено за военни подвизи, благослови го и го освети, за да послужи вярно на Твоето вярно войнство като знаме на истинска победа над противниците и запазено, под Твоята охрана, да обърне в бягство пред нашите полкове всички съпротивителни сили, и винаги да се оказва ужасно страшилище за враговете на християнския род“.

Като преподаде патриаршеския благослов на ръководството на Военната академия, викарният епископ на Софийския митрополит благопожела добри резултати за Българската армия в тези трудни времена и изпълнение на благословеното сътрудничество между Църквата и войнството.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Освещаване на знаме във Военната академия Освещаване на знаме във Военната академия Освещаване на знаме във Военната академия Освещаване на знаме във Военната академия
« предишна новинаследваща новина »