ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска богослужба в чест на Покров Богородичен в едноименния столичен храм

30 септември 2015 21:24, Софийска митрополия
Архиерейска богослужба в чест на Покров Богородичен

На 30 септември в чест на настъпващия празник Покров Богородичен, в едноименния столичен храм бе отслужено всенощно бдение. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ик. Николай Танев, предстоятел на храма, протойерей Живко Лозанов, свещеник Стефан Стойчев, предстоятел на столичния храм "Св. Кирил и Методий", и дякон Васил Танев.

Множество миряни от цяла София дойдоха, за да вземат участие в празничната богослужба. За молитвеното настроение на вярващите допринесоха изпълненията на певческия хор при храма, който е сред най-добрите църковно-певчески формации в София.

По време на празничното бдение бе осветено петохлебие и богомолният народ бе помазан с елей лично от еп. Григорий, който в края на вечерната богослужба се обърна към християните с пастирско слово. „В тази празнична вечер отправяме своите молитви към Майката Божия. Отправяме своите молитви към тази, която е най-бързата наша помощница, застъпница и ходатайка пред Божия престол" - започна словото си владиката. "Отправяме своите молитви към тази, която покрива със своя омофор всички нас, целия православен свят. Тя ни предпазва, закриля ни, утешава ни и въздига нашите молитви пред лицето на Господа Иисуса Христа. Тя е тази, която е най-близо до Бога и която най-много обича човешкия род, защото тя е Майка на всички нас и като наша Майка, тя непрестанно ни помага, непрестанно ни закриля, непрестанно разпростира своя покров над нас човеците.

Неслучайно светата Православна църква е отредила в 10 в. да започне прославата на Майката Божия с още един неин празник – на нейния всечестен покров, на който именно е посветен и този храм. Покровът на Майката Божия се разпростира над човешкия род и с него тя ни покрива, запазва и предпазва от изкушенията, от напастите, от злините, от бедите, за да може закриляни и предпазвани от нея, ние да можем да вървим устремено към Царството Небесно. Да вървим по пътя, който Господ Иисус Христос ни начерта със Своите думи. Път, който е осветяван от подвига на много мъченици, преподобни и богоносни наши отци. Път, който е стръмен и труден, но води към вечното блаженство.

Чудо извърши св. Богородица във Влахернския храм, запазвайки Цариград от нашествието на сарацините, в отговор на всеобщата молитва на всички събрани в храма, които търсеха Бога и нейната помощ за закрила на града от иноверците.

Тогава св. Андрей Юродиви видя св. Богородица да разпростира своя омофор над целия този народ, който горещо се молеше. Виждайки това, той и ученикът му прославили Майката Божия, а тя от своя страна направила тъй, че обърнала в бягство пълчищата на сарацините и предпазила града от нападение, а жителите му - от погибел и разрушение. От тогава до ден-днешен е установен този празник – Покров на Пресвета Богородица, и ние трябва сега усърдно да отправим своите молитви към нея, започвайки да празнуваме този празник от тази празнична вечер с вечерната богослужба..." - каза още еп. Григорий и завърши с думите: "Нека й се помолим да не престава и занапред да ни покрива със своя честен покров, да не престава и занапред да ни предпазва с него от всички видими и невидими наши врагове, за да можем чрез нейното застъпничество пред Бога да вървим към вечния живот!”

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейска богослужба в чест на Покров БогородиченАрхиерейска богослужба в чест на Покров Богородичен Архиерейска богослужба в чест на Покров БогородиченАрхиерейска богослужба в чест на Покров БогородиченПразничната иконаАрхиерейска богослужба в чест на Покров БогородиченИк. Николай ТаневАрхиерейска богослужба в чест на Покров БогородиченАрхиерейска богослужба в чест на Покров БогородиченИк. Николай ТаневПразничната иконаАрхиерейска богослужба в чест на Покров Богородичен
« предишна новинаследваща новина »