ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за празника Покров Богородичен

01 октомври 2015 19:43, Пловдивска митрополия
 Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври светата Българска православна църква богослужебно възпоменава чудното явяване на Пресвета Богородица във Влахернския храм. Божията Майка, обкръжена от апостоли, пророци и ангели, покривала със своя омофор богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.

В навечерието на празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави празничната вечерня с петохлебие в храм „Покров на Пресвета Богородица” в манастира „Св. св. Козма и Дамян” край град Куклен.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, и свещеници от епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Викарният епископ Арсений преподаде на народа архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска епархия митрополит Николай и поздрави множеството миряни, които бяха дошли да вземат участие в празничната богослужба по повод храмовия празник на манастирския храм „Покров на Пресвета Богородица”.

+++

1 октомври - Покров на Пресвета Богородица. Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм ”Покров на Пресвета Богородица” в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”.

С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, и свещеници от епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха множество миряни, които молитвено изпросиха застъпничеството и ходатайството на Божията Майка пред своя божествен Син.

След светата Литургия владиката припомни чудото, извършено от света Богородица през 910 г., което е дало и начало на днешния празник.

В словото си към богомолния народ той се обърна с думите: ”Честити сме, че имаме усърдната Защитница на човешкия род - Божията Майка Пресвета Богородица. Ние знаем от поуката на днешния празник, че нейният покров се разпростира над всички верни. Въпреки греха, въпреки че там в храма имаше само двама праведници, покровът на света Богородица се разпростря над всички и всички жители бяха спасени, и градът оцеля. Ето, това е нашата вяра. Да, нас ни хулят, мразят, гонят, осъждат, обсъждат, но ние знаем, че над нас е покровът на света Богородица. Знаем, уверени сме, че не сме беззащитни, че с нас е Божията Майка, Владичицата на света, която има дръзновение, защото само тя измежду жените е благословена да роди Спасителя на нашите души. Колко пъти по време на светата богослужба чуваме от дякона да ни призовава: „Целия си живот на Христа Бога да отдадем!” и всички ние, като че ли с духовен ентусиазъм обещаваме: ”Да, на Тебе, Господи”. А дали сме го изпълнили? Дали един другиго и на Христа Бога отдадохме, та да поискаме да видим света Богородица и да имаме място под нейния покров. Ако това още не сме осъзнали, Бог ни е дал време да поживеем на този свят, за да се опомним и да не погинем, а да бъдем живи.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и дякон ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/986-30092015g-praznichna-vechernya-v-hram--pokrov-na-presveta-bogoroditza--manastir--sv-sv-kozma-i-damyan--krai-grad-kuklen.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/987-01102015g-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram--pokrov-na-presveta-bogoroditza--manastir--sv-sv-kozma-i-damyan--krai-grad-kuklen-.html

 

 

Снимки

 Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица Архиерейски богослужения за Покров на Пресвета Богородица
« предишна новинаследваща новина »