ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит прие апостолическия нунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари

06 октомври 2015 14:17, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари

На 6 октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие в Патриаршеския си дом апостолическия нунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. В срещата взеха участие и: от страна на гостите - отец Ян Малчек, секретар на апостолическата нунциатура в София, и отец Петко Вълов; от страна на домакините - преосвещеният Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар при Светия Синод, Теодор Атанасов - нач. кабинет при патриарха, и Александра Карамихалева - нач.-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

Монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, който наскоро се завърна от Рим, предаде на светейшия патриарх Неофит братски сърдечни поздрави от папа Франциск, който е набелязал няколко възможни сфери на сътрудничество между БПЦ и Ватикана: отстояването на традиционните християнски ценности в обществото, грижата за най-уязвимите членове на обществото и за опазването на природата, като е изразил готовност да приеме като валидна и за католическия свят определената от Православните църкви дата за отбелязване на Възкресение Христово. Гостът предаде от папа Франциск в знак на уважение към патриарх Неофит почетен знак.

В хода на разговора двете страни обсъдиха и наболелия въпрос за бежанците, като споделиха своята загриженост за тях и тревогата си, че не е по силите на Църквата да помогне на всички и да се справи с този проблем.

„Хиляди са пристигащите в Италия – сподели монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари – и материалната помощ, която може да окаже църквата, е по-скоро символична”. Гостът подчерта, че трябва да се отличават реалните бежанци, бягащи от ужасите на войната, от икономическите емигранти и помощта и грижата да се ограничи само върху бежанците. Той сподели позицията на папа Франциск, че бежанците са длъжни както местните жители да спазват всички закони и обществения ред в страните, в които пристигат, без да се ползват от привилегии, защото правилата важат за всички.

Двете страни се запознаха взаимно с някои предстоящи събития, като братското посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в България, посещението у нас на министъра на външните работи на Италия, планираното за следващата година посещение в страната ни на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и др. И констатираха важната роля в междуцърковните отношения на ежегодното участие на духовенство от БПЦ в честването на светите Кирил и Методий в Рим, предоставения за нуждите на БПЦ храм в Рим, взаимното уважение и общите морални ценности, които изповядват и отстояват.

Текст: Александра Карамихалева, нач.-отдел "Връзки с обществеността"
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо ПекорариБългарският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо ПекорариБългарският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари Българският патриарх Неофит се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари
« предишна новинаследваща новина »