ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

39 години от блажената кончина на Видинския митрополит Неофит

24 февруари 2010 17:32, Видинска митрополия
Митрополит Неофит Видински

На 26 февруари се навършват 39 години от блажената кончина на един от великите и достойни архиереи на Българската православна църква и забележителен архипастир на Видинската света катедра - митрополит Неофит (Никола Митев Караабов), последователя на първия Български eкзарх Антим І. Митрополит Неофит остава в народната памет из цяло Видинско с всеотдайната си любов, загриженост за духовното и социално развитие на обществото, неповторим патриотизъм, извисена ерудираност и като поддръжник на православната идентичност, памет и култура на нашия народ.

Във връзка с отбелязването деня на кончината на митрополит Неофит с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в старинния храм „Св. Пантелеймон” от 10, 00 ч., след светата Преждеосвещена литургия, ще бъде отслужена панихида от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. След панихидата за молитвено изпросване от Бога милост за блаженопочиналия митрополит Неофит, ще бъде извършен и трисагий на гроба му, който се намира в двора на Видинска митрополия.

Днес, когато искаме да научим нещо повече за живота и делото на митрополит Неофит, не е необходимо да питаме, да разпитваме или да търсим нещо написано за него. Да, и това! Но най-важното, неоспоримо и достоверно е всичко онова, което е направил и е останало до наши дни, като духовност, сгради и паметници, а именно: висотата на духовния живот тук, което се чувства и сега, 39 г. след неговата кончина; довършването и освещаването на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”; митрополитският храм „Св. Николай Чудотворец”; митрополитската административна палата; мавзолеят гробница на Антим I; девическото училище към митрополията; сградата на ЦДГ № 1 „Желязко поп Николов”, която и до днес функционира пълноценно и носи името на сина на дядо Неофит, Желязко; възстановява Клисурската света обител, подновява и облагородява храмовете и манастирите из епархията, съгражда и участва в издигането на много други обществени, културни и исторически паметници.

До ден-днешен във Видин, когато духовници се разхождат из лятната градина на брега на р. Дунав, възрастни хора ги спират и споделят с тях за грижата, която е имал митрополит Неофит за децата, за подрастващото поколение и това, че са завършили училището на Дядо Неофит.

Той ръководи Видинска епархия цели 57 г., като дава всичко от себе си за нея.

Това е народната памет. Това е висотата на служението. Това е истинският Христов служител: верен, милостив, състрадателен, любещ, всеотдаен, истински и вечно жив.

Биографична справка

Митрополит Неофит е роден на 29 юни 1868 г. в село Гълъбово, Старозагорско. Става енорийски свещеник през 1889 г., но тъй като скоро овдовява, през 1891 г. Никола Митев приема монашески постриг и името Неофит. През 1896 г. завършва Петербургската духовна семинария, а през 1900 г. - Петербургската духовна академия.

В периода 1900-1902 г. е протосингел в Сливен, през 1902-1905 г. - във Видин, а през 1905-1906 г. е в Св. Синод в София. Положил началото на организираната църковно-просветна и благотворителна мисия на Църквата в страната.

Ректор е на Софийската духовна семинария от 1906 до 1912 г. и е един от редакторите на "Църковен вестник".

През 1909 г. отец Неофит е ръкоположен за епископ.

На 12 октомври 1914 г. е избран за митрополит на една от най-старите епархии в диоцеза на Българската православна църква - Видинската, която ръководи цели 57 години, до смъртта си.

Председателства Църковно-народния събор (1922-1923 г.). От 1921 г. до смъртта си е член на Светия Синод, от 1930 до 1944 г. е негов наместник-председател.

Обявява се в защита на евреите в България по време на Втората световна война.

Митрополит Неофит се упокоява в Господа на 26 февруари 1971 г. във Видин на 103-годишна възраст.

Автор е на богословски съчинения и на книгата "Видинска епархия" (1924 г.).

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »