ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в освещаването на нов столичен храм

08 октомври 2015 12:31, Отдел "Връзки с обществеността"
Храм "Успение Богородично", Владая

На 11 октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в освещаването на новопостроения православен храм "Успение Богородично" в столичния квартал "Владая", местността Митрово църквище. Чинопоследованието ще извърши викарият на Софийския митрополит, Браницки епископ Григорий. Събитието ще уважи и министър-председателят на България г-н Бойко Борисов.

~~~~~~~

Основният камък за строежа бе поставен на 16 юли 2011 г. от тогавашния викарий на Софийския митрополит, Знеполски епископ Йоан – сега Варненски и Великопреславски митрополит. Храмът е построен със средства от дарители - около 20 хиляди лева от частни лица и около 60-70 хиляди лева от фирми, и средства от Министерския съвет, който отпусна през лятото на тази година сто хиляди лева за храма във Владая.

С реализирането на този проект се сбъдва отдавнашното желание на местните хора да имат храм посветен на Пресвета Богородица на това място. От дълги години те празнуват там на Успение Богородично, при оброчен камък, около който се издига новият храм на Божията Майка. Решението за строежа е взето на общоселско събрание.

Във Владая има и друга църква - "Св. Йоан Богослов", която се намира в гробищния парк.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »