ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Конференцията «Княз Владимир. 1000-годишнина от блажената му кончина» - София, 10 октомври 2015 г.

10 октомври 2015 11:18, Българска Патриаршия
Конференция в РКИЦ

На 10 октомври 2015 г., с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в актовата зала на Руския културно-информационен център в София бе проведена международна конференция «Княз Владимир. 1000-годишнина от блажената му кончина». Тя бе организира от Руското подворие у нас в чест на свети равноапостолен княз Владимир - покръстителя на Русия и руския народ.

Конференцията бе открита от предстоятеля на Руското подворие у нас Негово Високопреподобие архим. Филип /Василцев/ в присъствието на Светейшия Български патриарх Неофит, на Високопреосвещените митрополити на БПЦ Видински Дометиан, Ловчански Гавриил и Западно- и Средноевропейски Антоний, на архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ, на гостите от Украинската православна църква-Московска Патриаршия и от Руската православна църква протойерей Николай Данилевич - секретар на Отдела за външни църковни връзки на УПЦ-МП, и протойерей Игор Якимчук - секретар на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ по междуправославните отношения. Те предадоха сърдечните поздравления към участниците в конференцията, съответно от Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и от Волоколамски митрополит Иларион - председател на ОВЦВ на РПЦ. В тях се подчертава, че св. княз Владимир е съдействал за колосалното преобразяване на руския народ, който с Покръстването си се отърсва от слепотата на езичеството и се новоражда чрез Духа Божий. Същото по-рано в България и за българите прави св. равноапостолен княз Борис-Михаил и по този начин споменатите велики държавници вършат един и същ подвиг в името на Христа Спасителя, така че то да се разпространява и прославя. Продължаването на тяхното дело между нашите народи във взаимна помощ, братство и любов е свидетелство за нашето единство в Христа.

Архим. Филип връчи на Българския патриарх Неофит специален паметен медал в чест на празнуваната 1000-годишнина от блажената кончина на св. равноапостолен княз Владимир.

Видински митрополит Дометиан от името на БПЦ приветства форума и подчерта, че с делото си св. княз Владимир стана равноапостолен, защото оплоди духа, културната и историческата съдба на руския народ и съдейства за възникването и възрастването на великата Руска православна църква. Митрополит Дометиан с братска радост наблегна и върху факта, че покръстването и просвещаването на Киевска Рус става с помощта и участието на български духовници, което завинаги свързва Руската и Българската православни църкви, руския и българския народи по пътя им към Бога. От друга страна служението на РПЦ обогати и укрепи св. Православие по уникален начин и също така стана фактор в духовното, културното, образователното, научното и цялостното развитие на света и човечеството.

На конференцията присъстваха и официалните й докладчици, множество представители на държавни, научни и образователни институции, както и вярващи православни християни.

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Конференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦКонференция в РКИЦ
« предишна новинаследваща новина »