ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски Чудотворец”

25 февруари 2010 15:36, Видинска митрополия
Чипровският манастир "Св. Йоан Рилски"

В своята загриженост за духовното и културно развитие на Видинската епархийска църква и особено за обновяването и въздигането на манастирите и монашеското житие, на свое редовно заседание от 22 февруари 2010 г. Епархийският съвет на Видинска света митрополия взе решение от 1 март 2010 г. йеромонах Василий да поеме поста игумен на светата Чипровска обител „Св. Йоан Рилски Чудотворец”.

Послушанието, което се дава на йеромонах Василий, се дължи на благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който особено желае и полага грижи за духовното развитие на светите обители в епархията.

По решение и благословение на митрополит Дометиан, въдворяването на йеромонах Василий ще се състои на 2 март 2010 г. в светата Чипровска обител от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, духовен наставник на отец-игумена.

В светата обител в момента се подвизава йеромонах Кирил, постриженик на обителта и духовно чадо на Клисурската света обител.

Биографична справка

Йеромонах Василий (Васил Иванов Савов) е роден на 21 ноември 1984 г. в гр. Силистра от православни родители - Иван Василев Савов и Наталия Димитрова Савова. Има един брат Николай Иванов Савов.

Завършва основно образование в ОУ „Св. Кирил и Методий”, с. Черногор, след което продължава своето образование в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през учебните 1998 – 2003 години.

След завършването на семинарията през 2003 г. постъпва в богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който и завършва през 2008 г.

По време на редовното си следване във висшата духовна школа йеромонах Василий е изпратен през 2006-2007 г. от Величкия епископ Сионий на едногодишно обучение в църковния лицей „Св. Кирил и Методий” в гр. Кукуш, Северна Гърция.

През периода 2005 - 2009 е възпитател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски Чудотворец”.

С благословението на Видинския митрополит Дометиан и духовното старчество на Величкия епископ Сионий, на 5 април 2008 г. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. Видин богословът Васил Савов е постриган в монашеска схима и приема духовното име Василий.

С благословението на Видинския митрополит Дометиан пострижението извършва йеромонах Поликарп, който тогава е игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски”, с. Скрино.

С благословението на Светия Синод на БПЦ, монах Василий на 29 юни 2008 г. в храма на Софийската духовна семинария е ръкоположен от Видинския митрополит Дометиан в йеродяконски чин. Същата година на 27 юли в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Видин, е ръкоположен в йеромонашески сан от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

От месец август 2009 г. йеромонах Василий е на енорийско служение в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” и е духовен сътрудник във Видинска света митрополия.

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Йеромонах Василий (в ляво)Йеромонах Василий
« предишна новинаследваща новина »