ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско благословение за празника на св. Петка-Параскева

14 октомври 2015 12:31, Софийска митрополия
Архиерейско благословение за празника на св. Петка-Параскева

С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на старинния митрополитски храм „Св. Петка” в столицата. Празничното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ик. Николай Николов, предстоятел на храма, ик. Василий Сарян, протойерей Антоний Алексиев, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската църква у нас, свещеник Станислав Иванов и митрополитският протодякон Иван Петков.

От стотици години този малък храм събира вярващите на обща молитва за възхвала и лични прошения към Бога и св. Петка.

Както всяка година, в празничния ден храмът и дворът на църквата се оказаха тесни, за да поберат богомолците, които искаха да участват молитвено в богослужението.

Празничната богослужба бе уважена от кмета на гр. София - г-жа Йорданка Фандъкова, министри, депутати и др. обществени личности.

В края на празничното богослужение Негово Преосвещенство благодари на отец предстоятеля, на свещениците, настоятелите, певците и на всички трудещи се в този дом Божий и им преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По-подробен фоторепортаж вижте в сайта на Софийска света митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейско благословение за празника на св. Петка-ПараскеваАрхиерейско благословение за празника на св. Петка-ПараскеваОфициалните гости
« предишна новинаследваща новина »