ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит уважи празника на гр. Троян (обновено)

14 октомври 2015 16:59, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит в Троян

В навечерието на своя личен празник – деня, в който навършва 70 години – Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе в гр. Троян по покана на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

На 14 октомври, когато Църквата чества преподобна Петка, катедралният храм на гр. Троян, носещ името на светицата, чества своя храмов празник и 180 години от освещаването си, а Петковден е избран и за празник на града. По този повод епархийският архиерей - Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, отслужи празнична света Литургия, в която патриарх Неофит взе молитвено участие.

На митрополит Гавриил съслужиха: архим. Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ, ставр. свещеноик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, ставр. свещеноик. Марин Божков – архиерейски наместник на Троянска духовна околия и председател на празнуващия храм, свещеноик. Станимир Маринков – енорийски свещеник, свещеноик. Александър Величков.

Митрополит Гавриил поздрави богомолците изпълнили храма и ги нарече „достойни следовници на своите предци, които през далечната 1835 г., водени от силната си вяра, не пощадили средства и сили, за да получат от султана позволение, и с усърдие, голяма вяра и жертвена любов към Бога да издигнат този благолепен храм”. Като каза, че българите сме честити да имаме патриарх, защото не всички Църкви имат това високо достойнство, той приветства предстоятеля на БПЦ и благодари на светейшия Български патриарх, че въпреки натоварената си програма е приел поканата му и е украсил с присъствието и молитвата си празника на храма и на град Троян. Митрополит Гавриил припомни, че Негово Светейшество има особена връзка с Троян, защото в Троянската света обител е приел монашеско пострижение.

В отговор патриарх Неофит подчерта, че троянчани са честити да имат за своя небесна покровителка една от най-почитаните светици – преподобна Петка, прославила се с много чудеса, и да имат за епархийски архиерей толкова отдаден на служението си и на своите пасоми митрополит - Ловчанския Гавриил, който като член на Светия Синод го подкрепя в служението за благото на Църквата, а като управляващ Ловчанска епархия се грижи да има добри и усърдни свещенослужители, добре поддържани храмове и манастири и такива прекрасни прицърковни хорове, като детския и мъжкия хор при храм „Св. Параскева” в Троян, които украсиха днешния празник с пеенето си.

Патриарх Неофит отправи към богомолците и жителите на Троян своя патриаршески благослов за здраве и благоденствие. Прозвучаха многолетствия, след което Негово Светейшество патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил и духовенството се отправиха към градския площад, където се присъединиха към официалните лица в честването на празника на гр. Троян.

Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит в ТроянБългарският патриарх Неофит в ТроянБългарският патриарх Неофит в ТроянБългарският патриарх Неофит и Ловчански митрополит Гавриил в ТроянПразникът на св. Петка в ТроянПразникът на св. Петка в ТроянПразникът на св. Петка в ТроянЛовчански митр. Гавриил и Велички еп. СионийЛовчански митр. Гавриил и Велички еп. СионийЛовчански митр. ГавриилПразникът на св. Петка в ТроянБългарският патриарх Неофит и Ловчански митрополит Гавриил в ТроянБългарският патриарх Неофит в ТроянБългарският патриарх Неофит в ТроянБългарският патриарх Неофит в ТроянБългарският патриарх Неофит в ТроянБългарският патриарх Неофит в ТроянПразникът на св. Петка и гр. ТроянЛовчански митр. Гавриил - празник на гр. Троян
« предишна новинаследваща новина »