ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО ЗА СЕДЕМДЕСЕТГОДИШНИНАТА НА СВЕТЕЙШИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

16 октомври 2015 10:17, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит  навърши 70 години

Времето е тази неспирна стихия, която поглъща годините, за да остави след нас миналото. Величина, с която се съобразяваме. Тя отнема от младостта ни, но ни дарява с мъдростта в броя на годините. Времето е част от Църквата. То участва активно в изграждането на нейната история, то е в ритъма на богослужебните песнопения и реди годините, които ни доближават до вечността. Затова насищането с години е насищане с мъдрост и доброта, насита с вяра, “чрез която ще угодим на Господа”.

В този ден, Ваше Светейшество, обични наш Първосветителю патриарх Неофит, ден, когато изпълвате своите седемдесет години, осъзнаваме, че годините са множество от мъдрост и опит. И в това блика радостта на празника. Всемилостивият Бог обдари народа ни с патриаршеското достойнство и придобихме добрия Христов пастир, „та като имаме велик Свещеник над Божия дом, нека пристъпваме с искрено сърце, при пълна вяра“ (Евр.10:21-22), както казва апостол Павел. Първосвещеник, който с броя на годините разкри и пълнотата на своята мъдрост.

Този ден е ден на спомени и пожелания. Ден на радост. Спомени, съхранили трудностите и изпитанията, които сте преодолели, светейши Владико, за да се изградите и бъдете доблестният свещеник, епископ и митрополит и накрая да поемете и отговорността на патриаршеското служение. Спомени понесли и радостите, които изпитва онзи човек, който истински е обикнал Бога и през своя живот показва единствено своята любов както към Богочовека Иисус Христос, така и към ближните. Живот и служение, които са отдаденост на Църквата ни, отдаденост на евангелските истини.

Вашият празник се удвоява, защото тази година се изпълват и четиридесет години от поемането на монашеския подвиг, който Вие носите, отдали себе си на Бога, загърбили светския живот и изградили ново битие – онзи толкова жадуван живот, който е живот в Христа. Във времето на молитва и съзерцание, на познание на светоотеческото творчество, Вие, Владико светий, показахте любовта си към богословието и както казва Псалмописеца: „Ден на ден реч предава, и нощ на нощ знание открива" (Пс.18:3), Вие градихте познанието за Бога и Неговото творческо могъщество в този свят.

Всички ние сме се наслаждавали и се наслаждаваме на Вашето певческо умение, на красотата на гласа Ви, на Вашето служение в светата Литургия, на тая топла и искрена молитва, която извира от сърцето и която, вярваме, винаги е чута от нашия Господ. За всичко това благодарим, и отново с думи от Псалтира ще речем: „Научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце“.

Ваше Светейшество,

С изпълнени сърца от любов и радост, ние Ви желаем в този празничен за всички нас ден много, много здраве! Всички ние, свещенослужителите при богоспасаемата Ви Софийска епархия и служителите при Софийската света митрополия, молим Бога да Ви дарува дълги и мирни години на Софийската митрополитска катедра и доблестно патриаршеско служение! Служение, съпътствано с любов и мъдрост.

На многая и благая лета, светейши Владико!

Амин.

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Браницкият епископ Григорий поздравява Негово Светейшество от името на Софийска епархияБраницкият епископ Григорий поздравява Негово Светейшество от името на Софийска епархияБраницкият епископ Григорий поздравява Негово Светейшество от името на Софийска епархия Протосингелът на Софийска митрополия- ставр. ик. Ангел АнгеловБраницкият епископ Григорий поздравява Негово Светейшество от името на Софийска епархия Ставр. ик. Ангел Ангелов и ставр. ик. Пламен Димитров от Софийска епархияПодарък от Софийска епрахия за Негово СветейшествоПодарък от Софийска епрахия за Негово Светейшество
« предишна новинаследваща новина »