ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба в село Гостиня

17 октомври 2015 19:08, Ловчанска митрополия
Архиерейска служба в село Гостиня

В днешния съботен ден високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи света Литургия в близкото до Ловеч село Гостиня. В съслужение с владиката участва свещеноик. Любомир Казашки.

Селото, което е разположено в живописна горска местност, допреди няколко години нямаше храм и вярващите са се черкували в бизкото село Пресяка или в Ловеч. Днес благодарение дарителството на местни хора в Гостиня има храм, той е посветен на св. вмчца Параскева Иконийска - родом от Икония (Мала Азия). Светицата, отдала живота си на милосърдие и проповед, след много мъчения била посечена с меч; това става по време на гонителя Диоклетиан, през 303 година. Паметта ѝ се чества на 28 октомври.

Повод за днешната архиерейска служба бе приближаващият празник на светицата, който е и общоселски празник на Гостиня.

След светата Литургия митрополит Гавриил припомни на вярващите житието на св. вмчца Параскева Иконийска и ги поздрави с предстоящия празник.

 

 

 

Снимки

Архиерейска служба в село ГостиняАрхиерейска служба в село ГостиняАрхиерейска служба в село ГостиняАрхиерейска служба в село ГостиняАрхиерейска служба в село ГостиняАрхиерейска служба в село ГостиняАрхиерейска служба в село Гостиня
« предишна новинаследваща новина »