ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Йоан Рилски в Тетевен

19 октомври 2015 19:22, Ловчанска митрополия
Празник в Тетевен

Днес, в деня на богослужебната прослава на светия преподобен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, жителите на тетевенския квартал "Полатен" имаха двойна радост – храмов празник и скъп гост в лицето на Ловчанския митрополит Гавриил, който бе дошъл тук, за да отслужи света Литургия.

Храмът в квартал "Полатен", посветен на духовния покровител на нашата родина преп. Йоан Рилски, е осветен през 2007 година от митрополит Гавриил. Той е построен за четири години. Заслугите за организацията при строежа и намирането на дарители са на покойния вече ставрофорен иконом Петко Илиев Дачев, който заедно с членове на своето семейство е и значим дарител на храма. Помощ е получена и от Дирекция "Вероизповедания" на МС.

На светата Литургия, за да се черкуват и да получат благословението на митрополит Гавриил, бяха дошли много вярващи от Тетевен и околностите му. В съслужение с владиката участваха ставроф. ик. Павел Лалев, ставроф. ик. Борис Борисов и свещеноик. Любомир Казашки.

След службата в словото си митрополит Гавриил припомни житието на великия български светец Йоан Рилски и даде ценни наставления на вярващите. Владиката раздаде иконки с образа на светията и всички в храма имаха възможността да се поклонят на частичка от мощите на преп. Йоан Рилски, донесена от дядо владика.

Бе осветен празничен корбан.

 

 

Снимки

Празник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в ТетевенПразник в Тетевен
« предишна новинаследваща новина »