ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена вечерня с петохлебие в навечерието на патронния празник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

19 октомври 2015 19:31, СДС
Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглави тържествената вечерня с петохлебие по случай патронния празник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски Чудотворец". По установена традиция на този ден се извършва и пострижение на най-малките ученици от 1-ви (VIII) клас за иподякони, четци и певци. След пострижението те ще могат да помагат в светия олтар, в богослужението и клира. В празничната вечерня взеха участие и архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, ефимериите на Семинарията - свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, както и свещеници и дякони от Софийска епархия.

Митрополит Йоан започна своето слово с думите: "В навечерието на празника отново сме се събрали на тиха светлина, извираща от мощите на св. Йоан Рилски". Той поздрави семинаристите, като им пожела дръзновение и решимост по пътя, по който са тръгнали.

"Вие като учащи се – каза митрополит Йоан - сега се включвате в този процес на възпитание, навлизане в богословските науки, но най-вече въцърковяване - онова, което е същностното за духовния живот".

"Сега вие като получихте това благословение да бъдете четци и певци – продължи владиката, - сте реално участващи в духовно-благодатния живот на Църквата. Времената се променят и за никого не е било и не е лесно да бъде Христов последовател, нито в ранното време на християнството, нито в съвремието, в което живеем".

Накрая той завърши с пожеланието семинаристите да придобият умението да слушат, защото това е един голям проблем - хората не обичат да се слушат едни други. Светите отци ни учат, че една от най-големите добродетели е да се научим да слушаме другите.

В края на вечернята митрополит Йоан раздаде петохлебие на учениците, учителите и стотиците вярващи, дошли да уважат празника на Семинарията.

 

Текст : Слави Спасов
Снимки: Слави Спасов, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Тържествена вечерня в Софийската духовна семинарияТържествена вечерня в Софийската духовна семинария Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария Тържествена вечерня в Софийската духовна семинарияИподяконско пострижениеИподяконско пострижениеРаката с частица от мощите на св. Йоан РилскиИподяконско пострижение Тържествена вечерня в Софийската духовна семинарияТържествена вечерня в Софийската духовна семинарияТържествена вечерня в Софийската духовна семинарияТържествена вечерня в Софийската духовна семинарияТържествена вечерня в Софийската духовна семинарияТържествена вечерня в Софийската духовна семинарияТържествена вечерня в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »