ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патронен празник и патриаршеско посещение в Рилската света обител

20 октомври 2015 13:22, Рилска света обител
Всенощно бдение

С всенощно бдение и Божествена света Литургия бе почетен празникът на преп. Йоан Рилски Чудотворец в Рилската света обител. Богослужебните последования бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който за сетен път прояви своята любов и усърдие към многочасовите, но благодатни празнични чинопоследования. И тази година възхвалата на преподобния бе отслужена на два езика – църковнославянски и гръцки. На десния клирос стройно пяха завършили духовните ни семинарии псалти под ръководството на г-н Андрей Касабов – секретар на Софийска митрополия. На лявата певница отлично се представиха хористите на хор „Драмски доместици” от Гърция, дирижирани от създателите на хора - двамата братя протопсалти Петър и Григорий Папаемануил.

Още в навечерието на празника светата обител беше изпълнена с поклонници, дошли от различни места да отправят обща молитва към светеца. Участие в службата взеха и голямо число свещенослужители, монаси и монахини от страната и чужбина.

В светата Литургия на високопреосвещения митрополит Серафим съслужиха и игуменът на Рилската света обител Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, братята на светата обител архим. Йосиф и йерод. Нектарий, игуменът на Дивотинския манастир архим. Пахомий, свещенослужители от столицата и различни епархии, както и гости от Гърция и Сърбия. Голямо число християни пристъпиха към светата Чаша.

В края на светата богослужба митрополит Серафим укрепи вярващите с напътствените си слова за това как да станем истински чада на нашия Господ и откъде да търсим помощ, но и пример по трудния път на спасението. Като благодари сърдечно на преосвещения игумен за гостоприемството и грижите му за светата обител, на псалтите за прекрасните химни и на вярващия народ за усърдието в молитвата, Негово Високопреосвещенство благопожела на всички да бъдат под закрилата на преп. Йоан, но и всякога да търсят неговото молитвено застъпничество пред Бога.

На свой ред епископ Евлогий благодари на високия гост за избора му да отправи своите молитви, напътствия и архипастирски благослов в основаната от свети Йоан обител, въпреки че в предстояваната от него богохранима Неврокопска епархия има няколко енории, които празнуват на този ден своя храмов празник. Посланието на дядо Евлогий към събралото се множество бе да търси от преподобни Йоан не само здраве, но и силна вяра, която е единственото и сигурно средство за благопреуспяването на нашия народ. По традиция след отпуста на светата Литургия бе извършена лития около съборния храм.

Радостта от празника бе съчетана с радостта от посещението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който пристигна в светата обител в следобедните часове на деня. Той бе посрещнат на манастирските порти от митрополит Серафим, игумена на обителта епископ Евлогий, цялото рило-манастирско братство и голямо число християни. Негово Светейшество се поклони пред мощите на преп. Йоан и предаде на всички своето патриаршеско благословение, след което заедно със своите спътници бе приет от епископ Евлогий в игуменарната.

 

 

Снимки

Всенощно бдениеВсенощно бдениеВсенощно бдениеВсенощно бдениеВсенощно бдениеВсенощно бдениеВсенощно бдениеПатронен празник на Рилската света обителБожествена света ЛитургияБожествена света ЛитургияБожествена света ЛитургияБожествена света ЛитургияБожествена света ЛитургияБожествена света ЛитургияПсалтите от ГърцияБожествена света ЛитургияБожествена света ЛитургияБожествена света ЛитургияПатронен празник на Рилската света обителЛитияЛитияПосещение на Негово Светейшество в Рилския манастирПосещение на Негово Светейшество в Рилския манастирПосещение на Негово Светейшество в Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »